POBJEDA BIDENA NAD TRUMPOM

Američki Kongres potvrdio: Joe Biden je i službeno pobjednik američkih izbora!

Foto: CNN/Printscreen

Nekoliko sati nakon što su Trumpovi pristaše upali u zgradu Kongresa, policija ih je rastjerala, a rad Kongresa je nastavljen, dok su za to vrijeme počele stizati osude nemilih događaja iz republikanskih redova, cijelog SAD-a, ali i svijeta.

Zgrada Kongresa ponovo je proglašena sigurnom, nekoliko sati nakon što su u nju provalili ostrašćeni Trumpovi pobornici, javio je CNN, ali je istovremeno je stigla informacija da je umrla prosvjednica teško ranjena u pucnjavi u Kongresu. CNN je objavio da je zgrada osigurana pozivajući na izvore u snagama sigurnosti. U ovim je prosjedima ukupno četvero mrtvih

Prvo je “očišćena” dvorana Senata iz koje su prosvjednici izgurani. Potom su osigurani ostali katovi zgrade. Na kraju je interventna policija odmaknula svjetinu dalje od Kapitola. Cijela operacija trajala je oko dva sata od upada prosvjednika. Ovakvog napada na Kongres nije bilo otkako su ga spalili Britanci 1814. godine, napominje CNN. Američka televizija dobila je potvrdu policije da je prosvjednica pogođena u grudi tijekom nereda u Kongresu podlegla ozljedama. Još uvijek je nepoznato tko je u nju pucao. Kongres je nastavio s radom.

Kongres potvrdio pobjedu Joe Bidena

Kongres je upravo potvrdio pobjedu Izbornog koledža novoizabranog predsjednika Joea Bidena nad predsjednikom Trumpom, javlja CNN.

Senat i Dom odbili su prigovore na izbacivanje izbornih glasova za Bidena u Georgiji i Pennsylvaniji. Republikanci su se također usprotivili izbornim glasovima u Arizoni, Nevadi i Michiganu, ali prijedlozi su propali prije nego što su stigli do rasprave. Potvrda dolazi nakon što Trumpovi pristaše napali američki Kapitol ranije u srijedu.

Zajedničko zasjedanje Kongresa, koje je obično ceremonijalni korak, zaustavljeno je na nekoliko sati kad su izgrednici probili Kapitol. Postupak je nastavljen oko 20 sati s potpredsjednikom Mikeom Penceom, vraćajući sjednicu Senata u red.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari