Amerikanci: avioni koštaju 135 mil. dolara! Hrvatska za njih plaća 500 mil. dolara

Američki Kongres još uvijek nije donio odluku odobrava li prodaju izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj

Informaciju o transferu američke vojne tehnologije iz Izraela američko ministarstvo vanjskih poslova u Kongres je uputilo 11. prosinca, a rok je za odluku 15 dana, odnosno 26. prosinca.

No, na stranicama odbora za vanjske poslove Kongresa nema nikakve informacije o sjednici koja bi se održala do kraja godine na ovu temu, piše Jutarnji list.

Da je informacija iz State Departmenta otišla u Kongres, potvrđeno je u službenom glasniku Kongresa SAD-a od 18. prosinca. Ondje stoji da je pomoćnik državnog tajnika za zakonodavne poslove u ministarstvu vanjskih poslova odboru za vanjske poslove Kongresa uputio na “certificiranje predloženi transfer zrakoplova F-16C/D s pripadajućim streljivom, rezervnim dijelovima, pomoćnom opremom, zrakoplovnim simulatorom te uslugama obuke od vlade Izraela prema Vladi Hrvatske s prodajnom vrijednošću od 135 milijuna dolara”.

Tako su u State Departmentu izračunali kako 12 aviona Barak s inicijalnim naoružanjem, opremom, obukom, uslugama te simulatorom koštaju ukupno 135 milijuna dolara.

Izrael je na natječaju za višenamjenski borbeni avion Hrvatskoj sve navedeno ponudio za 500 milijuna dolara te je kao najpovoljniji pobijedio na natječaju.

Iz Ministarstva obrane odgovaraju: “Ne možemo komentirati objave američkog Kongresa koje se odnose na druge države. Hrvatsku jedino zanima da dobije onakve avione kakvi su specificirani u ponudi i po ponuđenoj cijeni. Ponuda Države Izrael odabrana je kao najpovoljnija ponuda na međunarodnom natječaju sukladno interesima Republike Hrvatske. Ministarstvo obrane objavilo je vrijednost ugovora o nabavi višenamjenskog borbenog aviona između Republike Hrvatske i Države Izrael”.
Vijesti.hr
Foto: MORH

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views