TINJAJU TENZIJE

Video | Amerikanci srušili 3 misteriozna leteća objekta. Što to leti nebom iznad Amerike: NLO-i ili Kinezi?

‘Još uvijek nismo isključili ništa pa ni izvanzemaljce’, posve ozbiljno rekao je jedan američki general nakon serije neuobičajenih događaja na američkom nebu. Američki su vojni avioni ovog vikenda skinuli tri misteriozna neidentificirana leteća objekta. Stvarno ih zovu NLO, odnosno UFO. Posljednji, kojeg su srušili jučer iznad Kanade, oktagonalnog je oblika. Sve je počelo prije osam dana kada su srušili kineski balon i optužili Kinu za špijunažu. Oni su odgovorili da je balon civilni, a ne vojni. Cijeli svijet se pita je li Amerika na rubu rata s Kinom

Mulder i Scully u Dosijeima X pitali su se 20-ih ono o čemu danas bruji cijela Amerika, lebde li u zraku NLO-i. Američki zrakoplovi oborili su četiri letjelice u osam dana. Jedna je bila balon, a ostale tri vode se kao neidentificirani leteći objekti, kraće NLO-i.

Načelnik stožera američkih zračnih snaga, Charles Brown, rekao je da shvaćaju ozbiljno događaje u posljednjih nekoliko dana i tjedana. Dodao je da su oni kao vojska odgovorni za obranu domovine.

SF drama započela je 4. veljače kada su Amerikanci oborili kineski balon za kojeg tvrde da ih je špijunirao. U petak su američki avioni iznad Aljaske skinuli drugi objekt veličine malog automobila. Treći su oborili u subotu iznad Kanade, a četvrti, koji je u obliku osmerokuta, jučer iznad jezera Huron.

Tajnica za tisak Bijele kuće, Karine Jean-Pierre, rekla je: “Znam da je bilo pitanja i zabrinutosti u vezi toga, ali nema nikakvih naznaka vanzemaljaca ili izvanzemaljske aktivnosti u nedavnim rušenjima letjelica.”

Tako je Bijela kuća večeras demantirala svog vlastitog generala koji je izjavio da ne isključuje mogućnost izvanzemaljaca. Amerikanci neće lako dokazati tko stoji iza letjelica i kakva im je namjena.

Vojni analitičar Marinko Ogorec kazao je: ” Za pretpostaviti je da svaki sklop koji je bio osjetljiviji, koji je bio imalo, da tako kažem, problematičniji u balonu da je imao sustav za samouništenje i da je sam po sebi bio uništen.”

Već neko vrijeme tinjaju tenzije između dvije supersile. Tu su Ukrajina, pitanje Tajvana, ekonomski rat. Reakcija Amerikanaca pokazuje da su odlučili pojačati pritisak.

Stručnjak za geopolitiku, Vlatko Cvrtila, misli da je to na neki način priprema za moguće rasprave u budućnosti “pa čak i neke uredbe i zakone iz konteksta tog globalnog ekonomskog i političkog sukobljavanja sa Kinom”, rekao je.

“Dakle, važno je držati tenziju na što višoj razini kako bi se mogli ostvariti interesi u budućnosti jačeg političkog pritiska na Kinu”, dodao je Cvrtila.

Neidentificirane letjelice nisu pronađene slučajno već zato što su nakon prvog incidenta s balonom radari usmjereni da ih nađu, objašnjava Ogorec.

“Jednostavno, sada se, kada je balon uočen, sve zemlje koje imaju te sustave da mogu pratiti stanje u zračnom prostoru, kalibriraju svoje radare na visokoleteće, a sporoleteće objekte”, rekao je Ogorec.

Kinezi se optužbama previše ne zabrinjavaju. U kineskom su zračnom prostoru, tvrde, uočili desetak sličnih američkih letjelica pa Amerikanci nemaju pravu druge prozivati zbog špijuniranja.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, Wang Wenbin, rekao je da žele istaknuti “da su Sjedinjene Američke Države najveća zemlja u svijetu u nadzoru i izviđanju i da imaju najveću špijunsku mrežu na svijetu”, poručio je.

Dok se veselile nadmeću, mnogi se pitaju može li to dovesti do pravog rata.

Cvrtila je rekao kako “s obzirom da, uvjetno rečeno, jedna sila SAD gubi globalnu moć i ima velikog i jakog izazivača, a to je Kina, kroz povijest su uvijek takvi odnosi završavali u konfliktima odnosno ratovima”.

Tako smo od NLO-a došli do rata dvije svjetske supersile. Stručnjaci se slažu da globalni rat u ovom trenutku nije izgledan. Ono što nas čeka su provokacije, sve dok netko prvi ne izgubi živce, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari