O PLANOVIMA U KREMLJU

Video | Analitičari o (ne)mogućim nuklearnim udarima: ‘U EU-u je još mir zbog ravnoteže straha. Ali Putin je odluku donio’

Odmjeravanje snaga u Europi između Rusije i svih drugih odavno ide u eskalaciju. Hakeri, puč u C. Gori. Ukrajina je tek novi korak. Pa Moldavija, baltičke republike

Zaoštrilo se. Rusija sada otvoreno prijeti zapadu. Davanje oružja Ukrajincima ugrožava europsku sigurnost, ne testirajte naše strpljenje, poruka je Moskve, i to nakon što je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla da treba udvostručiti podršku i davati Ukrajini tenkove i avione, izvještava Darinka Trgo za RTL.

Vladimir Putin jučer je rekao da, tko se uplete, može očekivati da će osvetnički udari biti brzi kao munja. A prekjučer je osvetom zaprijetio i Japanu zbog vojnih vježbi s Amerikancima.

Komentari zapadnih političara

Na državnoj televiziji razgovara se jednako jezivim tonom. Urednica Margarita Simonian sinoć je rekla: “Vjerojatnije je da će Putin stisnuti crveni gumb nego dopustiti da Rusija izgubi rat.”

I zato nikoga ne čudi što bivši zamjenik zapovjednika NATO-a za Europu kaže: “Da, zapad se treba spremiti za rat.”

Boris Johnson, Ursula von der Leyen, Charles Michel, Pedro Sanchez, Janez Janša i danas glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, riskirali su i vlakom su došli u Kijev.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres: “Dakle, rat je u 21. stoljeću apsurd. Rat je zlo. I kada vidimo te situacije, naša srca su uz žrtve i njihove obitelji kojima izražavamo sućut.”

Prije posjeta Buči, dva dana ranije sastao se s Putinom. Tražio je od njega da omogući evakuaciju civila, na što je Putin navodno pristao. Što se ruskog cara tiče, Ukrajinci koče pregovore i bez razloga ih optužuju za masakr u Buči.

Putin: “Pregovori se nastavljaju, i to online”

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je šefu UN-a: “Pregovori se nastavljaju, i to online. Nadam se da će nas ovo dovesti do pozitivnog rezultata.”

O pozitivnim rezultatima u utorak, o osveti u srijedu. Putina su razljutili posjeti europski lidera Kijevu, ali i izjava britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss:

“Teško naoružanje, tenkovi, avioni. Zavirimo dublje u naše zalihe, ubrzajmo proizvodnju, moramo to učiniti.”

Zato je Moskva SAD-u poručila da prestane slati oružje, a poziva i sve druge da to nipošto ne čine.

“Ako netko izvana namjerava intervenirati i stvoriti neprihvatljivu stratešku prijetnju za Rusiju, trebao bi znati da će naši uzvratni udari biti munjevito brzi”, kazao je Putin.

Njegovu je izjavu komentirao Branimir Vidmarović, stručnjak za geopolitiku i međunarodne odnose:

“Za sada prijetnje nema. Međutim, svejedno moramo Putinove prijetnje uzeti ozbiljno. Jer radi se o tome da je Putin spreman, jer očito su odluke donesene da u slučaju da se nešto dogodi što može promijeniti tijek rata, a to je mislio pod strateški, da bi on iskoristio naoružanje, ili nadzvučno ili u krajnjem slučaju nuklearno naoružanje slabog inteziteta.”

Putinove prijetnje treba shvatiti ozbiljno, smatraju stručnjaci

Ozbiljni su i na ruskoj državnoj televiziji.

Od naoružanja Kijevu se šalju dijelovi aviona, puške, streljivo i novac. Biden je danas najavio da šalje još 33 milijarde dolara. Tenkove, zrakoplove, balističke projektile, Zapad još nije poslao. Ali, i ovo je bilo dovoljno da razljutimo Ruse.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova: “Zapad otvoreno poziva Kijev da napadne Rusiju, i to oružjem kojeg su dobili od članica NATO saveza. Savjetujem svima da ne testiraju naše strpljenje.”

Strpljenja očito imaju sve manje, a je li europska sigurnost ugrožena zbog pomoći Ukrajini?

Vojni analitičar Igor Tabak: “Mislim da ne. Mislim da je jako jasno da taj mir počiva i na ravnoteži straha, što znači da NATO savez i EU moraju biti jasno spremni, ako treba i naći se u sukobu, a ne samo pričati u nekakvoj spremnosti, pa onda čim se postavi nekakav izazov, pobjeći s kriznoga polja.”

Margarita Simonian, urednica televizije Russia Today: “Ili ćemo izgubiti u Ukrajini ili će početi Treći svjetski rat. Ja mislim da je drugi scenarij realniji poznavajući Vladimira Putina.”

Vidmarović na to kaže: “Da, to je tako. Za sada vidimo da sve ide, više manje, po Putinovom planu. Sada je ta prva faza rata prošla. Druga faza je taktički i polako stezanje obruča oko Donbasa, spajanje tih koridora na moru. S Mariupoljem je gotovo. U najgorem slučaju, ako se nešto prelomi, onda Putin može posegnuti za nuklearnim oružjem. Ali, ne govorimo tu o apokalipsi, nego o razmjeni nuklearnih udaraca po raznim objektima kako bi se pokazali jedan drugome zube.”

Pokazivat će zube, u slučaju da se NATO umiješa, da se Ukrajini pošalju balistički projektili koji bi ih mogli ugroziti.

“Odmjeravanje snaga u Europi između Ruske Federacije i svih ovih drugih zemalja već puno godina klizi prema eskalaciji. Upadi u računalne sustave, puč u Crnoj Gori sve su to stvari koje nisu prijateljske. Ukrajina je tu samo idući korak, a vidimo zadnjih dana da destabilizacija Moldavije na repertoaru, a da ne govorimo i prijetnje Baltičkim Republikama”, kazao je Tabak.

Rat će potrajati, smatraju stručnjaci. Mjesecima, godinama, a Britanci poručuju da bi mogao trajati čak deset godina, , izvještava Darinka Trgo za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari