'OVO JE HAJKA'

Video | Anamarijin kafić kažnjen brutalnom kaznom jer je povisila cijene za svega 6 lipa

Bivši ministar financija Boris Lalovac smatra da je ova represija je potpuno kriva strategija te poručuje Vladi da se moraju fokusirati na plaće

Do 19. siječnja Državni inspektorat je napravio više od 1100 nadzora i izdao 234 kazne, ukupnog iznosa gotovo 400 tisuća eura. Među njima je i “agresivna poslovna praksa”, za koju je s 3317 eura kažnjen kafić Anamarije Pecimotik.

“Šest lipa. Šest lipa je ono što je ovdje navedeno, a neke cijene su išle gore možda najviše za 30 lipa. Oni smatraju da je razlog za povećanje uvođenje eura što nije točno jer su moji svi ulazni računi poskupili pa ja to smatram opravdanim podizanjem cijena”, rekla je Anamaria za RTL, prenosi Danas.hr

Inspektori su zaključili da je u uslužnim djelatnostima 20 posto kontroliranih subjekata neopravdano povećalo cijene. U trgovini 17 posto, a u ugostiteljstvu 33 posto. Maksimalno povećanje cijena koje su otkrili je nevjerojatnih 126 posto.

Odvjetnik UGP-a: ‘Već pripremamo prigovore’

Iz Udruga Glas poduzetnika poručuju: “Ovo je hajka”. Prikupljaju na desetke kazni svojih članova,a njihov odvjetnik će uložiti prigovore.

“Vjerujemo da se radi o nekakvom previdu, o pogrešnom tumačenju propisa državnog inspektorata jer nitko nam od njih nije objasnio na temelju čega donose ta famozna rješenja. Njihovo je pravo da podižu, inspektorat ne može umjetno organizirati i kontrolirati koliko netko naplaćuje svoju uslugu.” kaže Mladen Dragičević, odvjetnik udruge Glas poduzetnika

‘Ovo je potpuno kriva strategije’

Bivši SDP-ov ministar financija Boris Lalovac smatra da je ova represija je potpuno kriva strategija te poručuje Vladi da se moraju fokusirati na plaće. “Jedino što vlada može raditi je na povećanju plaća građanima, ono što može nastaviti je reforme raditi, smanjivati parafiskalne namete”, kaže Lalovac koji smatra da je za crne ili bijele liste kasno. Cijene su se trebale kontrolirati još prošle godine kada je smanjen PDV.

No, Vlada od lista ne odustaje. Cijene je pristao podijeliti i treći trgovački lanac od njih deset. Jedan, ali vrijedan, misli ministar Oleg Butković. “Imamo pomake. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati”, kaže Oleg Butković.

Ali što će vladi popis cijena trgovaca ako 38 tisuća cijena svakog mjeseca prati državni zavod za statistiku i zašto se ne mogu uskladiti sustavi, odnosno institucije u Hrvatskoj da bi to imali? “Pa ja mislim da je odgovornost trgovaca da to dostave zato što oni dižu cijene i neki od njih, ne svi, su napravili lošu sliku i idu na štetu građana.”, kaže Oleg Butković

A rade li svi kažnjeni poduzetnici štetu građanima ili država radi štetu njima, na kraju će odlučiti sudovi, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari