KONTROLNI MEHANIZAM

Aplikacija ‘Kretanje cijena’ pokazuje pojeftinjenje 299 proizvoda. Osjetite li to na svom kućnom budžetu?

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Trenutačno prisutni trgovci koji svakih 15 dana dostavljaju cijene za objavu na web stranici su Konzum, KTC i Tommy

Kao što je poznato, 17. veljače 2023. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pustilo je u rad aplikativno rješenje pod nazivom “Kretanje cijena”. Glavni cilj bio je da se građanima na jednom mjestu omogući uvid u kretanje cijena u trgovačkim lancima te usporedbu cijena u odnosu na 31. prosinca 2022. za ciljane kategorije proizvoda koji čine dio potrošačke košarice.

Trenutno prisutni trgovci koji svakih 15 dana dostavljaju cijene za objavu na web stranici su Konzum, KTC i Tommy.

Na web stranici se mogu isfiltrirati sva poskupljenja

Nakon posljednjeg unosa podataka s cijenama važećim od 15. ožujka 2023., vidljiv je velik broj cijena za proizvode iz potrošačke košarice koje se prate na stranici “Kretanje cijena”, njih čak 299, koje su snižene u odnosu na 31. prosinca 2022.

Od 299 navedenih sniženih cijena, samo ih je 19 akcijskih, dok su sve ostale redovne cijene koje su snižene u odnosu na referentni datum 31. prosinca 2022., poručuju iz Ministarstva gospodarstva.

“Na web stranici se transparentno mogu na lak način isfiltrirati i sva poskupljenja pa tako posljednje ažurirano stanje na 15. ožujka 2023. u odnosu na 31. prosinca 2023. pokazuje kako su se u tri navedena trgovačka lanca povećale ukupno 33 cijene od kojih se većina odnosi na sezonsko povrće za koje je standardno da cijena varira u odnosu na sezonsku dostupnost. Također, ukupno je 747 cijena ostalo nepromijenjeno u odnosu na 31. prosinca 2022.”, stoji u priopćenju.

Aplikativno rješenje „Kretanje cijena“ tako dokazano služi kao kontrolni i korektivni mehanizam koji štiti građane od neopravdanog podizanja maloprodajnih cijena, a svim poslovnim subjektima koji sudjeluju u projektu omogućuje da transparentno objave usporedive cijene s kraja prošle i iz 2023. godine, poručuju iz Ministarstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari