KLINCI JU NAPRAVILI ZA 0 KUNA, ALI...

Aplikaciju za preračunavanje kuna u euro platili 275 tisuća kuna, i to baš šogorici HDZ-ova načelnika

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pokazalo se da se posao plaćen 275 tisuća kuna mogao napraviti za puno manje nakon što su učenici jedne STEM radionice iz Pazina takvu aplikaciju napravili sami u samo nekoliko sati

I za preskupe aplikacije za preračunavanje kuna u euro koju je Hrvatska narodna banka platila čak 275 tisuća kuna stoji zajednica ponuditelja, među kojima i jedna kompanija poznata javnosti, piše u srijedu Jutarnji list.

Riječ je o tvrtki Trotočka d.o.o. u vlasništvu Ileane Filić, šogorice HDZ-ova načelnika Voćina Predraga Filića. Riječ je o tvrtki osnovanoj 2019. godine o kojoj se pisalo prije nekoliko mjeseci, kad je kao nepoznata agencija dobila 300 tisuća kuna vrijedan posao organizacije prezentacija i ostalih usluga u sklopu projekta e-Turizam, a portal Net. hr tada je utvrdio kako Trotočka uglavnom posluje s gradovima, općinama, županijama i institucijama kojima upravljaju HDZ-ovci.

Učenici ih ‘prešišali’

Kad je u pitanju famozna HNB-ova aplikacija za preračunavanje kuna u eure, pokazalo se da se posao plaćen 275 tisuća kuna mogao napraviti za puno manje nakon što su učenici jedne STEM radionice iz Pazina takvu aplikaciju napravili sami u samo nekoliko sati, a da pritom nisu utrošili gotovo 300 tisuća kuna.

Posao je HNB dodijelio konzorciju, tvrtki Trotočka d.o.o, SM Studio Marketing Komunikacije d.o.o. za promidžbu i ispitivanje tržišta i Printshop d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i poslovne usluge, i to u sklopu velikog natječaja “Usluge kreiranja i provođenja informativne nacionalne kampanje u cilju provedbe Nacionalnog plana za mjene hrvatske kune eurom” vrijednog čak 27 milijuna kuna.

Nabavka aplikacije bila je dio prve grupe tog velikog natječaja vrijedne 6,8 milijuna kuna, u sklopu koje je, doznaje dnevnik, ponuda Trotočke i ostalih kompanija iz konzorcija bila najjeftinija te je iznosila 3,9 milijuna kuna, što znači da su ostali ponuditelji za izradu aplikacije za koju sada znamo da se može izraditi u jednom danu – tražili i više iznose.

Kako se neslužbeno doznaje, upravo je tvrtka Trotočka bila zadužena za izradu sporne aplikacije dok su ostale kompanije iz zajednice ponuditelja radile produkciju i ostale poslove, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić.

Podsjetimo, o ovim sumnjivim poslovima je prvi pisao Net.hr, kao i o tomu kako Trotočka uglavnom posluje s gradovima, općinama, županijama i institucijama kojima upravljaju HDZ-ovci.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views