ZBOG VISOKE INCIDENCIJE

Austrija stavila Hrvatsku na listu zemalja visokog rizika!

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Prekogranični radnici i drugi stalni prekogranični putnici iz Hrvatske od 3. svibnja za ulazak u Austriju moraju se obvezno testirati na Covid-19 svaka tri dana, a ne jednom tjedno kao do sada

Austrijsko Ministarstvo socijalne skrbi, zdravstva, njege i zaštite potrošača jučer je uvrstilo Hrvatsku i Nizozemska na listu visokorizičnih zemalja s obzirom na visoku vrijednost incidencije Covida-19. Potvrdili su to danas Večernjem listu i iz austrijske Agencije za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) detaljnije pojasnivši što ta odluka znači za građane Hrvatske koji ulaze u Austriju. Kažu da su sve dosadašnje COVID-19 odredbe i ograničenja vezana za ulazak putnika iz Hrvatske u Austriju, osim onih vezanih uz prekogranične radnike, ostale nepromijenjene.

Trebaju imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata

To znači da putnici koji dolaze iz Hrvatske moraju kao i do sada na zahtjev nadležnih organa pri ulasku u Austriju predočiti negativni PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati od uzimanja uzorka. Ako nemaju takvu potvrdu, onda se moraju testirati u Austriji u roku od 24 sata. Dodatno, te osobe odlaze u obveznu desetodnevnu karantenu, koja se može obustaviti negativnim testom peti dan od ulaska u Austriju, s tim da se dan ulaska računa kao nulti dan.

Uza sve navedeno, za ulazak u Austriju obvezna je prethodna online registracija ili putem propisanog obrasca u papirnatom obliku koji je potrebno imati sa sobom pri ulasku u Austriju.

Prekogranični radnici moraju se testirati svaka tri dana

Ono što je promijenjeno odnosno postroženo od 3. svibnja jest ulazak u Austriju za prekogranične radnike i ostale stalne prekogranične putnike iz Hrvatske, piše Večernji list. Prekogranični radnici trebaju predočiti negativan PCR ili brzi antigenski test, ne stariji od 72 sata.

To znači da se prekogranični radnici po novom moraju obvezno testirati svaka tri dana, a ne kao do sada – jednom tjedno. Ukoliko se ne može predočiti test, ulazak u Austriju je moguć pod uvjetom da se u roku 24 sata u Austriji obavi testiranje.

Najstroža pravila za putnike iz Brazila, Indije i Južne Afrike

Ova odredba odnosi se i na ostale prekogranične putnike koji redovno prelaze granicu iz obiteljskih razloga ili iz razloga studija odnosno školovanja. Za sve redovne prekogranične putnike obvezna je prethodna online registracija, najkasnije svakih 28 dana, kao i prilikom svake promjene podataka( ime, adresa, odredište, test i sl.).

Jučer je nedoumicu izazvalo pisanje nekih austrijskih medija da putnici iz visokorizičnih područja i zemalja pri ulasku u Austriju moraju uz obveznu karantenu imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, dok se brzi antigenski test više ne priznaje. Međutim, iz AGES-a su za Večernji list pojasnili da se to odnosi samo na putnike koji su zadnjih 10 dana boravili na teritoriju Brazila, Indije i Južne Afrike tj. regija s istoimenim mutacijama koronavirusa, prenosi Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari