'TO VIŠE NEMA SMISLA'

Austrija ukida jednu od najstrožih mjera za necijepljene; Nova pravila i za ulazak u zemlju

Austrijska vlada je objavila da ‘lockdown’ za necijepljene prestaje sljedećeg ponedjeljka, a najavili su i dodatno popuštanje mjera

Iako su bili među prvima koji su donijeli takvu odluku u Europi, austrijska vlada krenula je ka ukidanju “lockdowna” za necijepljene osobe, a on prestaje sljedećeg ponedjeljka.

Austrijska vlada to opravdava trenutno stabilnim brojem pacijenata u bolnicama, javlja Kronen Zeitung.

“Omikron nema toliko utjecaja na bolničke kapacitete koliko se strahovalo”, objavila je vlada. Stručnjaci u povjerenstvu GECKO, koji je osnovan za borbu protiv pandemije, također su rekli da “lockdown više nema smisla”.

Kancelar Karl Nehammer i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein najavili su djelomično popuštanje mjera nedugo nakon što je objavljeno da je u Austriji srušen novi rekord broja novozaraženih. No vlada situaciju u bolnicama i na odjelima intenzivne njege ocjenjuje “zasad opuštenom”.

Broj novozaraženih koronavirusom raste potaknut iznimno zaraznom omikron varijantom do rekordne razine i u srijedu je iznad 30.000 novozaraženih, rekao je Mueckstein na konferenciji za novinare, dodajući da će u sljedeća dva tjedna dostići vrhunac na oko 35.000 do 40.000.

Stopa popunjenosti bolničkih kreveta i kreveta intenzivne njege pada, prenosi Net.hr.

Ukidaju se i druga ograničenja

Zabrana kretanja za necijepljene prestaje 31. siječnja u ponoć, a to je tek dio promjena koje uvodi austrijska vlada. Dio njih se odnosi i na kafiće i restorane koji smiju raditi do 22 sata, pravilo 2G koje se nastavlja primjenjivati ​​u većini područja (u gastronomiji, u trgovini bez nužde itd.).

Također, od 1. veljače propisani minimalni razmak između drugog i trećeg cijepljenja smanjuje se sa 120 dana na 90 dana. Istog dana promijenit će se i valjanost covid potvrda, te će potvrda o cijepljenju za prvu seriju cijepljenja (dva cijepljenja ili oporavak plus jedno cijepljenje) vrijediti šest mjeseci.

“Lockdown” za necijepljene je “jedna od najstrožih mjera koje se mogu poduzeti”, stoji u priopćenju za medije.

“Malo je zemalja s tako strogim mjerama kao što je Austrija”, dodaje se.

Iako će to ograničenje njihova kretanja biti ukinuto, necijepljenima će i dalje biti zabranjeno sudjelovati u nizu slobodnih aktivnosti, uključujući posjet restoranima ili kupnju stvari koje ne spadaju u osnovne potrepštine.

Napominje se da opasnost od korone još nije gotova te da je “ipak potreban oprez”. Nehammer je uputio apel onima koji još nisu cijepljeni da ne čekaju da cijepljenje postane obavezno.

Nova pravila i za ulazak u zemlju

Austrija je prije dva dana uvela i nova pravila za ulaz u zemlju prema kojima više ne kvalificira neke zemlje posebno rizičnima zbog omikrona, nego uvodi nova pravila koja vrijede za sve.

U Austriju bez ikakvih ograničenja mogu ući svi oni koji su primili dvije doze i booster dozu cjepiva, s time da je booster doza valjana odmah od trenutka cijepljenja. Oni koji su primili dvije doze cjepiva, ali ne i booster, moraju imati i negativan PCR test. Negativan test moraju imati i oni koji su primili jednu dozu Johnson & Johnsona.

Negativan PCR test obveza je i za sve one koji su preboljeli koronavirus. Oni koji nisu preboljeli virus ili nisu primili dvije doze cjepiva, ne mogu ući u Austriju bez obvezne karantene, čak ni ako imaju negativan PCR test.

Oni koji su preboljeli virus pa su cijepljeni s dvije doze (jedna doza Johnson&Johnsona), zatim oni koji cijepljeni s dvije doze (jedna doza Johnson&Johnsona) pa preboljeli virus, ali i oni koji su preboljeli pa su cijepljeni i potom su opet preboljeli ne trebaju PCR test.

Što se djece tiče, djeca mlađa od 12 godina koja su u pratnji potpuno cijepljenih ili preboljelih odraslih osoba ne moraju biti cijepljena ili imati negativan PCR test. Djeca iznad 12 godina koja su rođena na dan 1. rujna 2006. ili nakon toga moraju imati PCR testove u skladu s putovnicom Ninja.

Tinejdžeri rođeni prije 1. rujna 2006. moraju ispunjavati sve uvjete kao i odrasli, dakle za ulazak u Austriju moraju imati ili tri doze ili dvije doze odnosno preboljenje uz obavezni PCR test, piše Index.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari