TEŠKA SITUACIJA

Video | Na Baniji brojna stoka još uvijek nezbrinuta, seljaci pred bankrotom: ‘Država nam ništa nije pomogla’

Ovce na farmi možda i imaju krov nad glavom, no stres od potresa na njima je ostavio traga

U potresu na Baniji kako ljudima jednako je dramatično bilo i u njihovim štalama.

Stradale su brojne krave, ovce, koze.. ako ne pod ruševinama, onda su umirale na hladnoći. Mnogi vlasnici od svoje stoke se nisu htjeli odvajati pa su radije ostajali na svom imanju u improviziranim skloništima i kamp kućicama nego što su išli u kontejnerska naselja. Neki su bili prisiljeni stoku prodavati nakupcima u bescjenje jer se nisu mogli brinuti o njoj i nisu imali gdje sa životinjama, izvještava Matija Mlinarić za RTL Vijesti.

Više u video prilogu RTL-a:

Nije bilo imanja na kojem nisu gospodarile kokoši, guske, ovce, svinje… I njih je uništio potres. Ovo je njihova sudbina: prodane su, bez krova nad glavom, ili žive pod onim koji je na klimavim nogama.

Ovce na farmi možda i imaju krov nad glavom, no stres od potresa na njima je ostavio traga. Dobilo se tek dvadesetak janjadi a ova obitelj živi od njihove prodaje.

Daleko je to od stare slave.

”Janjaca nismo imali sad prošle godine, od potresa su mi podbacivale ovce, a i dan danas još pobacuju. Sad je nekako krenulo, nekih 50 komada se ojanjilo. Mislimo da će biti bolje”, rekla je Bosiljka Vilus iz Luščana.

Ranijih godina gospođa Bosiljka prodala bi 150 komada i tada ne bi morala brinuti oko toga kako će obrađivati svoju zemlju jer za gnojivo nema.

”S čime ćemo posijat? Umjetno gnojivo je 8400 kuna, jedna tona! Pa sjeme, pa špricanje, pa gorivo. Ne znam kako ćemo se izvući. Ja stalno razmišljam o tome, moj muž i ja o tome pričamo. Obično sijemo po 4,5 jutara, ali ove godine ne znam jel’ ćemo moć ”, kazala je Vilus.

Teško je i Milanu Vranjaninu iz Luščana, kojeg smo posjetili prije točno godinu dana. Potres mu je uništio sve i kuću i štalu pa je morao je ispod cijene prodati 13 krava. Danas ima tek nekoliko svinja i ovaca. Nastradala mu je i mehanizacija.

”Traktori su mi nastradali, stroj-traka je nastradala, prikolica za đubar šta rasipa, to je uništilo sve u štali. Dosta mi je mehanizacije uništilo. Do sada još ništa nije država pomogla, nitko ništa. Sve sam ja to predao i dao, ali nitko još ništa ne veli”, ispričao je Milan.

Poljoprivrednici s Banije s kojima smo razgovarali kažu da pomoći od države nema. No iz ministarstva poljoprivrede kažu da i dalje dijele novac za stoku, mehanizaciju i obnovu objekata. Navode da su podijelili hranu za stoku, posredovali u njezinoj prodaji, organizirali donacije rasplodnih životinja i da su i oni zaslužni što barem na papiru na Baniji živi više krava i ovaca…

Na imanju obitelji Radmanović prije godinu dana bilo je 12 krava. Danas – staja je poluprazna, tu su tek dvije junice i par svinja.

”Ja sam u štali nekada imao 28 komada, što na vezovima, što pored. Imao sam i u susjednoj štali 8 komada. Kod nas je ovdje prije potresa bilo 4 kooperanta, znači proizvođača mlijeka. Nažalost, dogodio se potres i sad u našem selu nema ni jedan kooperant proizvođača mlijeka”, izjavio je Jelenko Radmanović iz Donje Bačuge.

Žele raditi i od svog rada živjeti, ali za to im je potrebna pomoć kako bi sve ovce ponovno bile na broju, a štale pune, , izvještava Matija Mlinarić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari