POPUŠTANJE MJERA

Austrija za određene zemlja prekida karantenu 19. svibnja: Provjerite je li Hrvatska na popisu

Foto: Unsplash/D.P.

Nije samo Hrvatska označena kao takva. Na tom popisu se navode i zemlje poput Francuske, Španjolske i Grčke

Prema pisanju medija, iz Austrije ne stižu dobre vijesti vezane uz Hrvatsku. Iako je Hrvatska već spremna za dolazak turista, za sada ne možemo očekivati goste iz Austrije, piše Emedjimurje.

Tema inozemnih putovanja preplavila je austrijske medije koji se pitaju kuda mogu ići  njihovi građani nakon dugoočekivanog 19. svibnja. Upravo tada će doći do ublažavanja ograničenja, ali i do općeg „otključavanja“ Austrije. S obzirom na to da će njihovi stanovnici ponovno moći slobodno putovati te pri povratku u zemlju neće morati u samoizolaciju, to vrijedi i za turiste koji putuju u ovu alpsku zemlju. Ipak, Hrvatska nije trenutno poželjna turistička destinacija za Austrijance, posebice one motorizirane, prenose Vijesti.hr.

Nije samo Hrvatska označena kao takva. Na tom popisu se navode i zemlje poput Francuske, Španjolske i Grčke koje još nisu na „zelenoj“ odnosno „narančastoj“ listi. Prema podacima na karti ECDC-a, za sada će u Austriju, nakon 19. svibnja, moći slobodno putovati i građani „zeleno“ i „narančasto“ obojenih zemlja, članica EU, među kojima su Finska, Island, Portugal i Malta.

Karantena se ukida i za putnike „svijetlo crveno“ obojenih zemalja, a za ulazak u Austriju morat će predočiti negativni korona test, potvrdu o cijepljenju ili potvrdu da su preboljeli COVID-19. U toj se skupini zemalja trenutačno nalaze Belgija, Bugarska, Danska, Njemačka, Estonija, Grčka, Irska, Italija, Latvija, Luxemburg, Norveška, Rumunjska, Slovačka i Češka.

Visokorizične zemlje su obojane „tamno crveno“, a na tom popisu su uz Hrvatsku, Francuska, Litva, Nizozemska, Poljska, Švedska, Slovenija, Španjolska, Mađarska i Cipar. Ako je suditi po trenutnoj situaciji, stanovnici navedenih zemalja morat će nakon 19. svibnja pri ulazu u Austriju predočiti negativan korona test, potvrdu o cijepljenju, ili potvrdu da su preboljeli zarazu koronavirusom. Isto tako, morat će ići i u obveznu desetodnevnu karantenu, koju je moguće prekinuti negativnim testom i to tek peti dan samoizolacije. Valja imati na umu da se dan ulaska u zemlju računa kao nulti dan.

Austrijski mediji napominju kako je pri ulazu u Hrvatsku potrebno predočiti negativan korona test, potvrdu o cijepljenju protiv koronavirusa (prvom dozom prije najmanje 14 dana) ili potvrdu o preboljenom COVID-u.

Trenutna epidemiološka situacija u Austriji se neprestano poboljšava posljednjih tjedana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari