Austrijanci opet traže hrvatske radnike: Početna plaća za kuhare i konobare 1250 eura

Oglasi za posao spominju i smještaj, slobodne dane, prekovremene sate…

U Hrvatskoj je trenutačno bez posla oko 142 tisuće radnika. Većina sezonaca vratila se svojim kućama, a dio njih će, ove zime priliku za zaradu potražiti u u austrijskim Alpama, Sloveniji ili Njemačkoj.

Austrijski ured za vanjsku trgovinu već je neko vrijeme u ozbiljnoj kampanji za privlačenje hrvatskih sezonaca, kojima tijekom zimskih mjeseci nudi posao u nekom od tamošnjih zimovalište u Tirolu, Štajerskoj, Vorarlbergu i okolici Salzburga.

Početnička plaća kuhara, konobara, recepcionara i ostalih stručnih radnika u turističko-ugostiteljskoj branši iznosi 1500 eura bruto za 40-satni radni tjedan, odnosno 1250 eura neto. Oglasi za posao spominju i smještaj, slobodne dane, plaćene prekovremene sate te za tu zemlju uobičajenu 13. i 14. plaću, proporcionalno vremenu koje će sezonci provesti u radnom odnosu.

U mjesec dana, koliko je bila otvorena prijava za rad u nekom od austrijskih skijališta, hrvatska podružnica Euresa zaprimila je 90 upita zainteresiranih, piše Večernji list.

Sezonci su traženi i u Sloveniji i Njemačkoj. Za stručne poslove traži se poznavanje jezika na B2 razini, no česti su i oglasi gdje se spominje A1 razina, koja podrazumijeva minimalnu komunikaciju na stranom jeziku.
Vijesti.hr
Foto: Jurica Galoić/Pixsell/Pixabay

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari