POGREB: Hrvati biraju skuplje, plaćaju gotovinom, a grobove često kupuju preko oglasa

Foto: Riportal

Uoči blagdana Svih svetih odlučili smo istražiti koliko košta umrijeti u Hrvatskoj

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

I za smrt treba štedjeti, a unatoč tome kolika je kriza za cijenu ukopa se u Hrvatskoj ne pita. Plaća se gotovinom i rijetki biraju najjeftinije pakete. Uoči blagdana Svih svetih donosimo nevjerojatne brojke – grobovi se kupuju preko oglasa, a što su bliže prvom hrvatskom predsjedniku, to je i cijena nevjerojatnija.

Lijes s hrvatskim pleterom za 1700 ili američki za 12 tisuća kuna. Odabir ovisi o ukusu, ali prije svega o debljini novčanika.

”Lijesovi koji su od dvije do tri tisuće kuna, to su neki standardni lijesovi koji u 90 posto slučajeva idu”, rekla je Sanja Šprajc Kranjčec iz Posmrtne pripomoći.

Cijene pogreba penju se u nebo

Prije svega potrebno je imati grobno mjesto. Do onog na Mirogoju teško je doći. Novih grobnih mjesta nema, cijene postojećih napuštenih, ovise o lokaciji. Od najjeftinijih za oko 11 tisuća do najskupljih u arkadama za 75 tisuća kuna bez PDV-a.

”Značajnije razlike ovise da li se nalazi uz arkade, nasuprot arkada, malo dalje na starom dijelu groblja ili na novijim dijelovima groblja”, kazao je Zlatko Šunić iz Gradskih groblja Zagreb.

Prodaju se i privatne grobnice koje koštaju koliko i dvosobni stanovi u Zagrebu.

Grobna mjesta prodaju se i putem internet oglasnika pa je tako u ponudi jedno, na Mirogoju, u blizini groba pokojnog predsjednika Tuđmana čija se cijena penje na vrtoglavih 479 tisuća kuna.

Grobovi na manjim grobljima jeftiniji

Grobovi na manjim grobljima u Zagrebu su jeftiniji, kao i u manjim gradovima, a cijene osnovnih pogrebnih usluga, primjerice u Rijeci, kreću se od oko 3090, u Osijeku od oko 5500, Sisku oko 2400 kuna.

No, cijene sahrane rastu ako se traži glazba ili fotografiranje, a tu su još i karmine.

”Troškovi ukopa plus lijes, prijevoz osmrtnice, osnovno je oko 8 tisuća kuna. Ako tome pridodamo oglase u novinama, glazbu ili usluge vokalnog ansambla to je nekakvih 10 tisuća kuna, nekakav standard”, rekla je Sanja Šprajc Kranjčec.

Pripreme za posljednji ispraćaj

Zbog svega mnogi građani u pripreme za posljednji ispraćaj kreću za života.

”Ako se plaća posmrtna pripomoć oko 10 do 11 tisuća kuna je pogreb na krematoriju. Imali smo svoju urnu, mjesto di je i tako”, ispričao je Goran iz Zagreba.

Karmela pak smatra kako je bolje plaćati posmrtnu pripomoć jer kada zatreba onda se ima. Samo se na vrijeme mora početi plaćati da se ne umre prije.

Kad se svi računi zbroje, mnogi zaplaču i od tuge i od muke.
Matea Damjanović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari