POGLED SA SJEVERA

Austrijski Kurier piše: ”Hrvatskoj zvoni alarm, ima rekordan udio hospitaliziranih na respiratoru”

Foto: Pixsell

Nikad još od početka pandemije, navode, naša zemlja nije imala takav udio. “Robert Koch”, pak, smješta RH na drugo mjesto izvora korone iz inozemstva…

Austrijski Kurier objavio je danas da “u Hrvatskoj zvoni na uzbunu”, pri čemu se citira ministra zdravstva Vilija Beroša o 745 oboljelih od covida-19 koji su na liječenju u bolnici.

“Udio novozaraženih u ukupnom broju testiranih dosegnuo je 17,68 posto. Usporedbe radi, u Austriji je od srijede na četvrtak udio pozitivnih bio 1,3 posto”, navodi Kurier, prenose Vijesti.hr

“Udio onih kojima se mora strojno pomoći pri disanju, prema njemu, nikad nije bio tako visok još od početka pandemije, posljednjih je dana dosegnuo 14 posto.”

Kao objašnjenje navodi se “visokozarazna delta varijanta” koronavirusa koja je dovela do rasta broja teškog oblika covida kod oboljelih. Hrvatska je do sada cijepila 3,41 milijuna ljudi, što čini 53,59 posto onih koji mogu primiti cjepivo.

Nakon Hrvatske, članak prelazi na Srbiju, zemlju koja je skočila na prvo mjesto u Europi i četvrto mjesto u svijetu po broju novooboljelih na milijun stanovnika u tjedan dana. U Srbiji se od covida bolnički u ovom trenutku liječi 6304 oboljelih, od čega čak 241 na respiratoru.

Hrvatsku spominje i najnoviji tjedni izvještaj Instituta Robert Koch (RKI) o stanju s pandemijom u Njemačkoj.

RTL.hr u nekoliko je navrata prenosio da je našu zemlju vodeći njemački institut za zdravstvo, prema kojem svoje epidemiološke mjere oblikuje zdravstvenu nacionalnu politiku, tijekom turističke sezone konstantno vodio kao u najgorem slučaju treći izvor koronavirusa iz inozemstva.

Jenjavanjem turističke sezone Hrvatska se, prema RKI-u, u posljednja dva tjedna prometnula u drugu najčešću zemlju odakle se Nijemci zaraženi vraćaju iz inozemstva. Najgora je i dalje Turska. Pretprošlog tjedna zdravstvene službe Njemačke otkrile su 666 zaraženih u Turskoj koji su se vratili u Njemačku, a prošlog tjedna 311.

Za 20 puta manju Hrvatsku utvrdili su, pak, pretprošlog tjedna 201 zaraženog koji se odavde bolestan vratio u Njemačku, a prošlog tjedna 85.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari