JELO JE RUČAK

Djetetu (1,5) grahorica u vrtiću krenula krivim putem. Počelo se gušiti…

Foto: Unsplash

Sjemenka je završila u bronhu, dijete je ostajalo bez daha, a lupkanje odgajateljica po leđima i Heimlichov zahvat nisu pomogli. U operacijsku salu dijete je stiglo u teškom stanju

Ručak u jednom zagrebačkom vrtiću prije tjedan dana umalo je bio koban za jednoipolgodišnjaka kojemu je grahorica je krenula krivim putem i dijete se počelo gušiti. Srećom, sve je dobro završilo nakon gotovo trosatne intervencije u KBC-u Zagreb u kojoj je sudjelovalo petnaestak liječnika, medicinskih sestara i tehničara i dječak se prije dva dana vratio svojoj kući, donosi Jutarnji list.

Naime, grahorica je završila u desnom bronhu umjesto u jednjaku, dijete je ostajalo bez zraka, pozvali su Hitnu, odgojitelji su pokušali što lupkanjem po leđima, što Heimlichovim zahvatom. Ali bezuspješno. U kolima Hitne su se borili za život mališana.

“Odmah smo dijete odvezli u salu jer je već bilo u teškom stanju i morali smo hitno krenuti s vađenjem grahorice što je vrlo komplicirano. Jednostavnije je izvaditi kamenčić ili neki drugi kruti predmet nego organsku tvar”, objašnjava dr. Filip Rubić, pedijatar s Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu koji je sudjelovao u spašavanju života jednoipolgodišnjaka.

Upotrijebili su fleksibilni bronhoskop i pomalo vraćati komadiće u velike bronhe, a potom ih vaditi kako bismo maksimalno očistili dišne putove, pojasnio je dr. Rubić. Dječak je bio pod anestezijom, budno su tijekom tri sata pratili životne parametre.

Surađivao je veliki tim liječnika i drugog osoblja.

“U takvim su trenucima važne sekunde i uigrani tim stručnjaka. Sretni smo što ovaj težak slučaj ima sretan završetak i što se dječak vratio svojoj obitelji potpuno zdrav”, kaže dr. Rubić, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari