Autobus s nastavnicima iz Rijeke krenuo prema Zagrebu: ‘Svi smo mi Franjo’

“Škola mora biti mjesto nulte tolerancije na nasilje bilo koje vrste”, poručuju nastavnici

Učiteljske grupe Nastavnici organizirano i Školska zbornica, te Sindikat Preporod upozorit će povorkom i okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelačića na, kako kažu, sve teže sigurnosno i psihičko, ali i materijalno stanje u hrvatskom obrazovanju što ostavlja teške posljedice na sve sudionike obrazovnog procesa.

Organizatori su na sudjelovanje pozvali prosvjetare, roditelje, učenike i sve kojima je stalo do obrazovanja u Hrvatskoj. Okupljanje pod nazivom “Za sigurnu školu” počinje na Trgu Republike Hrvatske između 11 i 11,30 sati, a nakon povorke nastavlja se na Trgu bana Jelačića od 12,05 sati.

“Škola mora biti mjesto nulte tolerancije na nasilje bilo koje vrste. Nedavni istupi nastavnika o nasilnim događajima u školama jasno pokazuju kako trebamo velike, sustavne promjene”, poručuju iz grupe Nastavnici organizirano.

Profesori i učitelji već godinama bez uspjeha traže da se nastavnici, kako bi se bolje zaštitili od nasilja, statusno izjednače sa zaposlenima u zdravstvu.

https://www.facebook.com/337375716300461/photos/a.515555301815834/2059517004086315/?type=3

Ljetos je 10.000 učitelja potpisalo peticiju s takvim zahtjevom, ali rezultata nema. Dok ministrica Divjak najavljuje akcijski plan, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ocijenio je da širenje popisa posebno zaštićenih zanimanja u aktualnim izmjenama Kaznenog zakona »nije dobro«.

Povod prosvjedu slučaj je iz Čakovca gdje je profesor Franjo Dragičević, nastavnik Tehničke škole, kažnjen opomenom zbog fizičkog nasrtaja na učenike. Njegov je slučaj pokrenuo lavinu nezadovoljstva nastavnika kroz kampanju “Svi smo mi Franjo”, gdje su masovno iznijeli svoja svjedočanstva o nasilju koje prema njima čine učenici.
Vijesti.hr
Foto: Facebook/Nastavnici.org

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views