NAJOTROVNIJA LJUTICA EUROPE

Video | Baby boom zmija?! Prvo su našli malog poskoka,a onda je Marijan sreo i velikog: ‘Imao je rog’

Doznali smo da dalmatinski poskoci nisu najtemperamentniji, nego da su najotrovniji oni iz Slunja. Napadaju kad se osjećaju ugroženo

Prva dojava bila je da je mali poskok na istoku grada. Druga dojava, veliki, odrasli poskok na zapadnom dijelu. Veliku ulogu odigrao je čovjek koju je je prvi zapazio na svom dvorištu.

“Ja velim – poskok! Imam one hvataljke i onda smo ga ćuk! I onda smo ga stavili bačvicu i pokrili i onda smo zvali Dumovac. Oni došli i ode…”, kaže Marijan Sedmak iz Zagreba.

“To bi moglo biti grdo. Gledajte otrov – bum preživio vjerojatno. Čujte, ima protuotrova i sve, ali bol je bol”, pokazuje nam Marijan.

Dvije zmije u tjedan dana u velikom gradu. Vlada ti to među poskocima neki baby boom?

“Nismo imali često poskoke. Pretežno što smo ih pronašli, pronašli smo mlade. I to stvarno, hajdemo reći, u dvije godine možda jednoga. I sad nam se u tjedan dana zaredalo dva”, kaže voditelj terenske službe hvatača Dumovec Darko Ozmec.

Smatraju da je riječ o slučajnosti. Poskok je najotrovnija zmija u Europi.

“Ako ga mi ugrozimo, pokušamo ubiti, slučajno stanemo na njega, on jedino što može napravit jest da nas ugrize. Drugo ne može. Srećom, mi imamo educirano medicinsko osoblje u Zagrebu i svugdje u Hrvatskoj. Nije riječ o zmiji koja će ubiti nekoga u roku par minuta”, kaže instruktor za ribe, vodozemce i gmazove Zoološkog vrta Grada Zagreba Ivan Cizelj.

Ali i među njima ima razlike. I ne, dalmatinski nisu najtemperamentniji, ali su slunjski prozvani najotrovnijima.

“Bilo koji da vas ugrize to je ozbiljna stvar. Ovo su nekakve nijanse koje su testirane u svrhu proizvodnje protuotrova kako bi se dobio što efikasniji protuotrov. Na Slunju su se najviše lovili za proizvodnju protuotrova”, govori Cizelj, piše RTL-ov Danas.hr.

Sedmak, kaže, zmija je uvijek bilo, ali s nekim drugim bićima muku muči. “Moje mačke nose miševe sam Bog zna od kuda. Ko’ da iz dućana nose”, kaže Marijan.

A dobro i zna da je istinita ona – gdje je jedna zmija, ima ih još.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari