DOBRODOŠLA NOVČANA POMOĆ

Bake i djedovi mogu primati dječji doplatak iz Njemačke, evo pod kojim uvjetima

foto: Pexels

Općenito, svi njemački državljani koji žive u Njemačkoj sa svojom djecom mogu podnijeti zahtjev za dječji doplatak, koji se obično odobrava

Da bi ostvarilo pravo na dječji doplatak, dijete mora biti mlađe od 18 godina ili još ići u školu, stažirati ili obavljati druge obrazovne mjere. Dječji doplatak ostvaruje se do 25. godine djeteta.

Općenito, svi njemački državljani koji žive u Njemačkoj sa svojom djecom mogu podnijeti zahtjev za dječji doplatak, koji se obično odobrava. Nijemci koji žive u inozemstvu, na primjer, umirovljenici koji svoju starost provode u inozemstvu i imaju unuka koji stalno živi s njima, također mogu primati isplate dječjeg doplatka ako plaćaju porez u Njemačkoj, prenosi Net.hr.

Uvjeti za primanje dječjeg doplatka

Da bi umirovljenici mogli ostvariti dječji doplatak za unuke moraju biti zadovoljeni razni kriteriji.

U situaciji kada dijete ostane bez roditelja ili baka i djed iz drugih razloga imaju skrbništvo, novčana pomoć će im dobro doći, i dječji doplatak im se odobrava. Ako baka i djed nemaju skrbništvo, slučaj je teži jer tada treba dokazati da dijete dulje vrijeme živi i o njemu se brinu baka i djed.

Ako oba roditelja i baka i djed žive u istom kućanstvu, ostvarivanje prava na dječji doplatak bakama i djedovima je lakši. Tada se jednostavno može pismeno priopćiti da se dječji doplatak prenosi na baku i djeda umjesto na roditelja, prenosi Fenix Magazin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari