Balkanskom krvniku Radovanu Karadžiću doživotni zatvor! ‘Kriv je za genocid i zločine protiv čovječnosti’

Sudnicom se prolomio pljesak popraćen odobravanjem

Prizivno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) izreklo je pravomoćnu presudu lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, a ona glasi – doživotni zatvor!

“Kriv je za genocid, zločine protiv čovječnosti i običaje ratovanja”, odluka je Žalbenog vijeća.

15:00 Pljesak u sudnici

Sudnicom se prolomio pljesak popraćen odobravanjem odluke Suda, ali čulo se i nekoliko zvižduka.

14:57 Radovan Karadžić je kriv!

Potvrđene su sve teze iz nepravomoćne presude i kazna je dodatno povećana, Radovan Karadžić počinio je genocid, zločine protiv čovječnosti, običaje i zakone ratovanja. Propisana mu je doživotna kazna!

14:50 Sudac Den Prada ne slaže se s ostalima

Žalbeno vijeće, uz izuzetak suca Dena Prade, stava je da tužitelji nisu pokazali da je donesena greška pri zaključku da Karadžić nije kriv za genocid 1992.

14:40 Navodi obrane vezani uz Srebrenicu odbačeni

Žalbeno vijeće odbilo je sve navode obrane koji se tiču saznanja za ubojstva u Srebrenici i nakon pada Srebrenice.

14:22 Žalbeno vijeće bavi se incidentom na Markalama 1

Žalbeno vijeće trenutno se bavi zaključcima o događajima u Sarajevu, vezanima s incidentom na Markalama 1. Žalbeno vijeće je navelo da Karadžić nije dokazao pogreške pri zaključivanju.

Žalbeno vijeće ne nalazi kvalitetne argumente u vezi sa žalbom da nije namjeravao sudjelovati u zločinima u Sarajevu.

14:20 Karadžićeva obrana navela samo razloge neslaganja

Kada je riječ o odbijanju žalbenih navoda za progone, Žalbeno vijeće je istaknulo da je optuženi u svojoj žalbi naveo samo razloge za neslaganje sa zaključcima prvostupanjske presude.

U praksi Žalbenog vijeća se zahtijeva da se navede greška u zaključcima provostupanjskog vijeća u odnosu na neki navod s konkretizacijom žalbenog navoda, donosi direkt.ba.

14.08 Karadžić stigao u bijeloj košulji

Pažljivo sluša čitanje presude. A govoreći o žalbama koji se tiču zaključaka o progonu, sudac Joensen je rekao da Obrana nije pokazala da je prvostepeno Vijeće pogriješilo u svojim tvrdnjama, prenosi detektor.ba.

“Karadžić samo u svojoj žalbi navodi svoja neslaganja s zaključcima prvostepenog Vijeća”, rekao je Joensen.

14:05 Ratni zločinac se ispovijedio prije čitanja presude

Radovan Karadžić se prije sudske odluke ispovijedio pravoslavnom svećeniku Vojislavu Bilbiji te rekao da je uvjeren u oslobađajuću presudu, piše Espreso.

14:00 Počinje čitanje presude Radovanu Karadžiću

Za 90 minuta Karadžić i svi u sudnici doznat će konačnu odluku Suda. Javnost će pak presudu imati prilike čuti s odmakom od 30 minuta, što je mjera opreza zbog svega što se dogodilo sa Slobodanom Praljkom.

13:45 Transparent ipak uklonjen

Iako je više od sat vremena trajalo prepiranje s policijom, transparent u kojem se Karadžića uspoređuje s Hitlerom je uklonjen.

13:35 Izricanje presude trajat će 90 minuta

13:31 Karadžićev odvjetnik nije optimist

“Po prirodi nisam optimist. Postoji mogućnost i da mu povećaju kaznu”, izjavio je prije izrecanja presude Toma Fila, Karadžićev odvjetnik.

13.20 Karadžiću stigla i podrška

Nepoznati muškarac pred zgradom Suda nosio je transparent na kojem je pisalo da je Mehanizam politički sud. Potom je nakon verbalnog sukoba s okupljenim građanima, on počeo bježati, s skupina ljudi krenula je prema njemu, prenosi N1.

13:07 Vrata sudnice su otvorena

Posjetitelji koji smiju pratiti suđenje uživo u sudnici počeli su ulaziti u nju. Ujedno, pred sudnicom se okuplja sve veći broj medija s prostora bivše Jugoslavije i svjetskih medija koji se pripremaju za izricnje presude.

12:52 Okupljeni pretjerali s transparentom

Policija je odredila okupljenima ispred Suda da uklone transparent na kojem se Radovana Karadžića uspoređuje s Adolfom Hitlerom.

12:37 Pjesnički raspoloženi Karadžić

Uoči odlaska na čitanje presude, Radovan Karadžić je Novostima poslao četiri aforizma koja je napisao u pritvoru u Scheveningenu:

“Tko ujutro proguta ponos, možda nešto i večera.”
“Nova govorna mana: “SPORAZUM se izgovara kao SPORAZIM!”
“On je budala, ali energična budala!”
“A tko stoji iza propalog čovjeka?”

Izricanje presude najavljeno je za 14 sati, dvije godine nakon što je on pred raspravnim vijećem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglašen krivim i osuđen na 40 godina zatvora.

Uz to što je proglašen krivim po točki optužnice koja ga je teretila za genocid u Srebrenici, Karadžića je raspravno vijeće ICTY-a označilo odgovornim i za progon, deportacije, prisilno premještanje stanovništva, istrebljenje i širenje terora kao zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Krivim je proglašen i po točkama optužnice koje su ga teretile za protupravne napade na civile te za uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda.

Prvostupanjskom presudom donesenom nakon suđenja koje je počelo još 2009. a trajalo punih 499 dana pri čemu je iskaze dalo čak 586 svjedoka, Karadžić je oslobođen krivnje po optužnicama za genocid u drugim općinama u BiH, a tužiteljstvo MICT-a žalilo se upravo na taj dio presude te je zatražilo njezinu izmjenu kao i izricanje doživotne kazne zatvora.

Karadžićeva obrana u svojoj je pak žalbi tražila oslobađajuću presudu uz tvrdnju kako tijekom dokaznog postupka nije utvrđena njegova krivnja ni po jednoj točki optužnice.

Pravomoćnu presudu Karadžiću objavit će vijeće kojemu predsjedava sudac iz Danske Vagn Prusse Joensen a članovi su William Hussin Sekule iz Tanzanije, Jose Ricardo de Prada Solaesa iz Španjolske, Graciela Susana Gatti Santana iz Urugvaja te Portugalac Ivo Nelson de Caries Batista Rosa.

Na izricanje presude u Den Haag doputovali su brojni predstavnici udruga iz BiH koje okupljaju članove obitelji poginulih i nestalih tijekom ratnih sukoba u toj zemlji od 1992. do 1995. godine.

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari