BEZ DODATNIH TROŠKOVA

Banke će se morati pridržavati: EK najavila veliku promjenu u plaćanjima u eurima: ‘Sve će biti gotovo u 10 sekundi’

Ilustracija: Riportal - M.L

‘Ovo je ravno prijelazu s obične na elektronsku poštu’, izjavila je europska povjerenica za financijske usluge Mairead McGuinness povodom zakona koji je predložila Europska komisija

Europska komisija danas je predložila zakon prema kojemu će banke morati trenutačno izvršavati sve transakcije u eurima bez dodatnih troškova. Prema prijedlogu EK, sve uplate u Europskoj uniji i Europskom gospodarskom prostoru sjedat će trenutačno na račun, bez obzira na doba dana i koji je dan u tjednu i je li u pitanju radni ili neradni dan.

‘Tehnologija postoji od 2017. godine’

Sada se na to čeka i do tri dana. Recimo, ako se uplata izvrši krajem tjedna, najčešće se mora čekati do ponedjeljka da se novac pojavi na računu.

“Prijelaz s uplate koja sjeda na račun primatelja sljedeći dan na uplatu koja sjeda u roku od 10 sekundi ravna je prijelazu s obične na elektronsku poštu”, izjavila je povjerenica za financijske usluge Mairead McGuinness.

“Danas se gotovo devet od deset kreditnih transfera u eurima i dalje obrađuju kao tradicionalni ‘spori’ transferi. Nema razloga zašto mnogi građani i tvrtke u EU-u ne mogu odmah slati i primati novac, tehnologija koja omogućuje instant plaćanja postoji od 2017. godine”, rekla je piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views