DIVNA PRIČA

Basna u srcu Slavonije: Pogledajte priču o jarcu, magarcu i još stotinu životinja koje žive sretno s ljudima

Foto: Farmica/Facebook

I to je moguće: jarac, magarac, vijetnamska svinja i još stotinu životinja s ljudima sretno žive u srcu Slavonije. Zvuči kao basna, ali nije. Stvarnost je to azila za napuštene životinje koje su volonteri spasili od  smrti. Sami im uzgajaju hranu, što je samo jedna od zanimljivosti. 

Nedaleko od Našica – Farmica. Najneobičniji azil za životinje koji ste ikada vidjeli. Između više od stotinu životinja i dvadeset različitih vrsta tu je i krava Šarava koja je preživjela  potres u Petrinji.

“Pogodio je potres tamo i čovjek više nije imao gdje držati kravu a bila je steona. Mi smo je prihvatili vamo i tu se oždrijebila dobila malog Bornu. On isto tu s nama živi i tu su sretni, živjet će do priridne smrti s nama”, rekao je volonter u Farmici Nenad Knežević.

Više u videoprilogu RTL-a:

Nestašni magarac Miško, za dlaku je izbjegao klaonicu.

“Ima svoju pilates loptu s kojom se voli igrati. Ima jedna lopta posebno napravljena za magarce ali on to uništi jako brzo”, kazala je volonterka u Farmici Matea Kilibarda.

A jarac Hopi je i prohodao nakon što je spašen iz nehumanih uvjeta.

On je živio u jedno metar, metar i pol jedno dvije godine i onda su mu se ozlijedili ovi zglobovi. Prednje te šapice. Jako teško se kretao, bio je pasivan.

Svaka životinja ovdje ima ime i svaka je spašena od smrti ili mučenja. Dok napušteni psi i mačke traže novi dom, ostale životinje, među njima i vijetnamske svinje ovdje će sretno živjeti uz brigu volontera.

Stoga je Farmicu posjetio i veliki ljubitelj, ne samo automobila, već i životinja, Mate Rimac i velikodušno pomogao kupitiu zemlju na kojoj će se uzgajati još hrane, jer Farmica se većinom financira od donacija.

“Pomogao nam je financijski jer mi planiramo kupiti jedno veliko zemljište u blizini kako bi ta samoodrživost dobila svoje. 70% iznosa je on uplatio”, pojasnila je voditeljica Farmice Ivana Varkonji.

Pa će ove životinje mirno spavati, ali i volonteri će s njima naći svoj mir. Baš kao što kaže putokaz u Farmici: S ovog mjesta ćete naći put za sreću, ljubav i prijateljstvo… I baš nitko neće ispasti magarac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari