NEZADOVOLJNI UMIROVLJENICI

Mirovine će u prosjeku biti veće za 60 kuna: ”Da smo kod talibana dobili bismo više”

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U rujnu kreće novo usklađivanje mirovina, to znači i rast primanja za građane treće životne dobi. Oni s najnižom mirovinom dobit će najmanje, a oni s višom – najviše. Tako primjerice umirovljenoj blagajnici stiže povećanje od 40-ak kuna, a saborskim zastupnicima oko 250. 

Milijun i 240 tisuća umirovljenika dobit će povišicu, i to za 2 cijela 46 posto.

Više u videoprilogu RTL-a:

Božo Rački iz Zagreba rekao je:  „Pa da smo kod talibana imali bi više. Ja ću dobiti 68 kuna više… pa kaj je to za dvoje ćevape.“

„To je sve sitnica, uopće se ne osjeti to. To je jako malo, sve ide gore, sve je poskupjelo a penzije male”, smatra Bara Holbak iz Zagreba.

Tako će oni koji primaju najniže mirovine od oko 1700 kuna dobiti 42 kune više. Onima s prosječnom mirovinom od 2582, povećava se za 63 kune. S druge strane, saborski zastupnici koji primaju 10 tisuća i 300 kuna, od rujna će dobivati mirovinu veću 253 kune.

„Sramotno! Meni dođe da im vratim taj novac. Tolika devalvacija, toliko ponižavanje. Bez teksta sam, bez komentara“, kazala je umirovljenica Branka Rodić iz Zagreba.

„Ništa, otići će kupiti kilogram mesa i gotovo. I to bu pojeo sa svojom familijom i dalje mjesec dana bude gledal kaj bu“, tvrdi Vlasta Malus iz Zagreba.

I za Sindikat umirovljenika ovakvo je usklađivanje sramotno – jer život je sve skuplji. Od hrane, prijevoza, režija do kućnih potrepština.

„Cijena brašna i ulja već je veća za 20 posto, najavljuju rast cijena žitarica, tako da povećanje od 50-60 kuna zapravo dovodi do situacije da umirovljenici i sa tim povećanjem zapravo će živjeti lošije i biti siromašniji nego prije“, kazao je Igor Knežević, glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske.

„Prosječna mirovina danas je 300 kuna ispod linije siromaštva, a korisnika prosječne mirovine je preko 800 tisuća“, kazala je Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike poručuje – riječ je o drugom najvećem usklađivanju mirovina u posljednjih desetak godina, nakon 2018.

„Prosječne mirovine porasle su za više od 18 posto, a samo u posljednjih godinu dana gotovo 5 posto je porast mirovina“, kazao je Aladrović.

„Mi ćemo jako brzo krenuti opet s našim traženjima od usklađivanja i svega ostalog što je potrebno, i obiteljske mirovine na kojima radimo kako bi standard umirovljenika barem malo poboljšali”, dodala je Fortuna.

Kako se stopa usklađivanja “broji” od 1. srpnja, umirovljenici bi u rujnu trebali dobiti redovnu mirovinu, uvećanu za usklađivanje i još zaostatak za srpanj – u prosjeku oko 127 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari