USPOREDIO CIJENE

Beljak bio u šopingu u Sloveniji: ‘Umjesto 100 eura potrošio sam 70, to je sramota. A Plenković trlja ruke…’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

‘Plenković trlja ruke, i njegov ministar financija, jer svako povećanje cijena je povećanje PDV-a i veće punjenje državnog proračuna. Hrvatska je skupa država jer ima previše uhljeba’, kaže predsjendik HSS-a

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak, komentirajući uvođenje eura, kazao je da ga ne čude poskupljenja.

“Cijene određuju tržište i meni nije nikakvo iznenađenje što su se cijene digle. Očito je potražnja takva. To je jednostavno pravilo tržišne ekonomije. Čim je veća potražnja, to su veće cijene”, kazao je Beljak za televiziju N1.

Smatra da je razlika u cijenama između Hrvatske Slovenije sramotna.

“U Sloveniji sam umjesto 100 eura potrošio 70. Žena je bila na liniji telefonom u Samoboru i uspoređivala cijene. To je sramota”, dodao je.

‘Plenkovića krivi zbog nečega drugog…’

Za to, ipak, ne krivi premijera Andreja Plenkovića.

“Ovakva situacija je neodrživa, ali kriviti politiku za to u 21. stoljeću u tržišnoj ekonomiji – to smo htjeli 90-ih. Htjeli smo da tržište određuje cijenu, a ne da država dirigira. Plenkovića krivim zbog druge situacije. On se bavi stvarima kojima se politika ne bi trebala baviti. Politika bi se trebala baviti rastom plaća i mirovina, poreznim olakšicama, smanjivanjem nameta i poreza. Ništa od svega toga Plenković i HDZ ne rade. I to je još jedan od razloga zašto je kupovna moć slaba”, kaže.

Na pitanje o crnim listama za poduzetnike, Beljak kaže kako se vidi da su učinjeni određeni propusti.

“Mislim da je namjera bila dobra da se da razdoblje od dva tjedna, a za što se sad ispostavilo da je zakompliciralo situaciju. Euro se trebao uvesti 1. siječnja, a da se kune mogu razmijeniti u bankama godinu dana”, kaže.

‘Od HDZ-a je teško očekivat da brine za građane’

Tomu je dodao da je od stranke poput HDZ-a bilo teško očekivati da joj je stalo do građana.

“Plenković trlja ruke, i njegov ministar financija, jer svako povećanje cijena je povećanje PDV-a i veće punjenje državnog proračuna. Hrvatska je skupa država jer ima previše uhljeba. Sve to skupa treba plaćati. To se plaća iz državnog proračuna. Državni proračun se puni velikim dijelom iz PDV-a tako da svako povećanje plaća znači povećanje punjenja državnog proračuna i više novaca za uhljebe – to je HDZ”, kazao je šef HSS-a, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari