POTVRDIO NACIONALNI STOŽER

Beroš ispravio Capaka: ‘Nemamo 84 nova slučaja nego 81’; dvoje umrlih u Vukovaru

Foto: Patrik Maček/Pixsell

Nacionalni stožer objavio je da je u protekla 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj pa je broj trenutno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 1.032.

Na bolničkom je liječenju 139 osoba, sa devet pacijenata na respiratoru. Preminulih osoba nema. U protekla 24 sata testirano je 1136 osoba.

Od početka epidemije zaraženo je 4.715 osoba, 3.555 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu dvadeset i osam osoba. Do sada je ukupno testirano 109.358 osobe, od toga 1136 u protekla 24 sata.

Ministar zdravstva Vili Beroš broj novooboljelih je otkrio na sjednici Vlade ujedno ispravljajući šefa HZJZ-a Krunoslava Capaka koji je prvotno izjavio da danas imamo 84 nova slučaja.

“Danas imamo 84 novozaraženih, to je nešto niža brojka nego ranijih dana. Brojke skaču malo gore, malo dolje, postoji jedan blagi silazni trend, za koji mi nadamo da će se intenzivirati”, rekao je Krunoslav Capak, šef HZJZ-a, nakon sastanka u Vladi.

Dodao je kako nema novih žarišta. Broj novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji po podacima županijskog Stožera iznosi 35, posljedica je velikih okupljanja koja su bila ranije i prelijevanja kontakata zaraženih iz Đakova u tu županiju.

“U protekla 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj, Capak je zabunom rekao 84, no čuli smo se i točna brojka je 81”, ispravio ga je Beroš na Vladi.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

Tijekom jučerašnjeg dana na području Karlovačke županije obavljena su 72 testiranja na virus COVID-19. Od toga su tri pozitivna nalaza iz Karlovca.

Radi se o dvoje bliskih kućnih kontakata već ranije zaražene osobe, koje su bile u samoizolaciji te o osobi za koju još nije utvrđen izvor zaraze te se epidemiološki obrađuje. Sve tri su muške osobe, od kojih jedno petogodišnje dijete, jedna mlađa i jedna starija osoba.

DUBROVAČKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je 1 novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o starijoj ženskoj osobi iz Blata za koju se utvrđuje epidemiološka veza. Izliječene su 4 osobe – 2 iz Dubrovnika, 1 iz Metkovića i 1 iz Stona.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 35 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (8 iz Vinkovaca, 4 iz Vukovara, 3 iz Županje, 1 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Vrbanje, 1 iz Cerne, 2 iz Borova, 1 iz Bošnjaka, 1 iz  Đeletovaca, 2 iz Gradišta, 2 iz Gunje, 1 iz Ilače, 1 iz Ivankova, 1 iz Komletinaca, 1 iz Novih Jankovaca, 1 iz Nuštra, 1 iz Rokovaca, 2 iz Vođinaca).

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Zdravko Kelić rekao je na konferenciji za medije da su dvije osobe u županiji preminule. Po njegovim riječima, jedna osoba je preminula s koronavirosom, a druga od koronavirusa. U županiji je trenutačno 10 osoba hospitalizirano dok se u samoizolaciji nalaze 583 osobe.

“Ovih 35 novooboljelih imamo iz 18 naselja u županiji što znači da nemamo žarište u jednom mjestu nego u svim dijelovima, što je ozbiljno”, upozorio je Zdravko Kelić  rekavši kako je virus prisutan na prostoru cijele županije te je svako mjesto ugroženo.

U samoizolaciji na području županije nalaze se 583 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana utvrđena su 3  kršenja samoizolacije.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Od ukupno 266 obrađenih testova danas je 13 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 8 osoba, iz Sinja 2 osobe, iz Solina 1 osoba, iz Gradca 1 osoba i iz Hrvaca 1 osoba.

Medu novooboljelim osobama je i jedna osoba s područja Dubrovačko-neretvanske županije testirana u SDŽ. Od 13 novooboljelih osoba njih 4 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostalih 9 osoba epidemiološki obrađuje. Devet osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split, a jedna osoba se nalazi na respiratoru.

GRAD ZAGREB

U Zagrebu je potvrđeno 26 novih slučajeva zaraze, a 249 osoba je aktivno bolesnih. U posljednjih 24 sata 81 nova osoba stavljena je u samoizolaciju.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

Na području Šibensko-kninske županije četiri su osobe oboljele od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi iz Kistanja, kontaktu ranije oboljele osobe; starijoj muškoj osobi iz Kistanja, čija je epidemiološka obrada u tijeku; muškoj osobi srednje životne dobi iz Knina, kontaktu osoba iz trećih zemalja koje su kratko boravile na području Grada Knina, te o mlađoj ženskoj osobi iz Knina čija je epidemiološka obrada u tijeku.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo testirano je 227 uzoraka, od kojih je 4 bilo pozitivno na koronavirus. Troje s područja Ispostave Osijek Zavoda za javno zdravstvo i jedna s područja Ispostave Đakovo.

Danas se u KBC-u Osijek na bolničkom liječenju nalazi 35 osoba oboljelih od koronavirusa od kojih je troje na respiratoru.

U samoizolaciju je stavljeno 9 novih kontakata oboljelih, pa se sveukupno u samoizolaciji na području naše županije nalazi 408 osoba.

Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i od 51 provjerene osobe, sve su zatečene na adresi stanovanja i nije utvrđeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije.

Rješenjem župana Ivana Anušića razriješen je načelnik Stožera Civilne zaštite Goran Ivanović te je imenovan novi načelnik Stožera, zamjenik župana Petar Lagator. Goran Ivanović podnio je ostavku i na mjesto zamjenika župana Osječko-baranjske županije kako bi mogao postati zastupnik u Hrvatskom saboru.

ISTARSKA ŽUPANIJA

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 141 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 7 pozitivnih.

Kod 4 slučaja radi se o osobama iz samoizolacije, a 2 osobe su bliski kontakt s već pozitivnom osobom. Za jednu osobu u tijeku je epidemiološka obrada.

Izliječeno je 19 osoba, a u mjerama samoizolacije nalazi se 297 osoba.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Na području Ličko-senjske županije nema aktivnih slučaja pozitivnih osoba na COVID-19 od danas je Ličko-senjska županija korona-free zona, 16. dan za redom nema novooboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 29 osoba izliječeno te jedna osoba preminula. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 17 osoba uzimanjem uzoraka. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 29 osoba.

N.C.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari