DOGOVORILI KOEFICIJENTE

Beroš nakon sastanka s liječnicima:’ Nastavili smo konstruktivni dijalog, na tragu smo rješenja…’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar Beroš rekao je kako su dogovorili prvenstveno uredbu o koeficijentima, koja je izrađena zajedničkim snagama, a trebala bi stupiti na snagu do kraja travnja, te bi se njome koeficijenti podigli za 10 posto

Liječnički su sindikati stigli nešto prije 11 sati na sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem. Kratko su novinarima čestitali Uskrs pa da stižu u dobroj vjeri, dugo su čekali.

Ministar Beroš rekao je kako su dogovorili prvenstveno uredbu o koeficijentima, koja je izrađena zajedničkim snagama.

“Do 28. travnja uredba bi trebala stupiti na snagu. ona se odnosi na izjednačavanje koeficijenata specijalizacija, specijalista u bolničkom sustavu i specijalizantima, kojima se podiže koeficijent za 10 posto, ali se predlaže i povećanje doktorima koji nemaju specijalizaciju da se poveća”, rekao je ministar.

Nastavio je o ugovornim obvezama, te spomenuo kako je važno izbalansirati javni interes i mogućnost mladog liječnika da izabere sam svoj put.

“Liberalizirati ćemo ugovorne obveze, te probati riješiti postojeće stanje za ugovore koji su još uvijek vrijedeći pri tome braneći javni zdravstveni sustav, jer smo kao ministri dužni braniti i pacijente”, rekao je Beroš.

Plan i program mjera zdravstvene zaštite nije optimalan, rekao je ministar, te je u planu revidiranje do 1. listopada ove godine.

Dr. Renata Čulinović Čaić nastavila je nakon ministra:

“Kad se toliko razgovara, očito se ima o čemu. Bitno je bilo pokazati da sve što želimo je posvetiti se pacijentu i raditi posao koji smo studirali. Da se ne ponavljam, ta naša četiri zahtjeva koji su bili presudni (koeficijenti – definiran je rok, vremensko kadrovski normativi, robovlasnički ugovori, pokrenut će se revizija tih ugovora i Zakon o radno-pravnom statusu liječnika) su dogovorena”.

Na pitanje o štrajku, rekli su kako još ne znaju kada će odbor donijeti odluku o štrajku.

Kada je riječ o reviziji robovlasničkih ugovora, ministar je rekao kako do sada to nije bilo lako riješiti, ali zajedno će naći formu kojom će liberalizirati obveze mladih liječnika.

“Treba u obzir uzeti globalne izazove, za prolongaciju dogovora imamo opravdanje, do sada smo sve rješavali konstruktivno, a tako ćemo i nastaviti. Materijalna prava radnika nisu jedini razlog za traženje razgovora, već i mnoga druga otvorena pitanja koja se tiču zdravstvenog sustava”, rekao je Beroš.

“Zadovoljna sam sastankom”, rekla je predsjednica KoHOM-a Nataša Ban-Toskić te dodala:

“Premijer je konačno iz prve ruke čuo probleme. Premijer nam je u društvu najbližih suradnika nešto obećao, zadovoljna sam, a vrijeme će pokazati je li to bio dobar osjećaj”, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari