NOVI PODACI

APN zaprimio 2389 zahtjeva, evo koliko iznosi prosječan kredit: Već je odobreno njih 850

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Potpisana su 92 ugovora o subvencioniranju stambenih kredita od strane APN-a koji su dostavljeni bankama

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je kako su do utorka, 11. travnja, zaprimili 2389 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite. Podnošenje zahtjeva započelo je 20. ožujka, a zahtjevi će se zaprimati do utroška planiranih sredstava koja ove godine iznose 9,3 milijuna eura.

Od zaprimljenih zahtjeva dosad su obradili 850 i odobrili 785, za 63 je zatražena dopuna, 1 zahtjev je odbijen, a 1 podnositelj je odustao od zahtjeva.

Potpisana su 92 ugovora o subvencioniranju stambenih kredita od strane APN-a koji su dostavljeni bankama.

Podaci o kreditima i korisnicima

Na uzorku od 850 obrađenih zahtjeva, prosječni iznos subvencioniranog stambenog kredita iznosi 81.420 eura, dok je prosječan rok otplate korisnika koji traže kredite 22 godine.

EKS (efektivna kamatna stopa) iznosi prosječno 3,16 posto, a NKS (nominalna kamatna stopa) 2,99 posto godišnje.

Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 32 godine.

Iznos prosječne mjesečne rate koju korisnici otplaćuju je oko 449 eura, a od toga mjesečna subvencija iznosi oko 155 eura (godišnje 1.862 eura).

APN je za ovogodišnji natječaj potpisao ugovore s 12 banaka, a efektivne kamatne stope kreću od 3,12 do 3,75 posto.

Mjeru mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari