Beroš: ‘Nije izvjesno da je muškarac u Istri umro od posljedica koronavirusa’

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Ministar je naglasio kako ništa neće spriječiti eskalaciju epidemije

Koronavirus mogao bi uništiti do 25 milijuna radnih mjesta

Pandemija koronavirusa mogla bi pokrenuti svjetsku ekonomsku krizu koja će uništiti do 25 milijuna radnih mjesta diljem svijeta ako vlade ne poduzmu mjere za zaštitu radnika, objavila je u srijedu Međunarodna organizacija rada (ILO).

“No ako se provede međunarodni i koordinirani odgovor, kao što se dogodilo tijekom svjetske ekonomske krize 2008./2009. godine, utjecaj na globalnu zaposlenost mogao bi biti znatno manji”, objavila je ta agencija Ujedinjenih naroda.

ILO poziva na hitne, opsežne i koordinirane mjere kako bi se zaštitili radnici, stimulirala ekonomija i podržali poslovi i prihodi.

Predlaže se jačanje socijalne zaštite, zadržavanje radnih mjesta kroz skraćivanje radnog vremena ili plaćene dopuste, kao i financijske ili porezne olakšice, uključujući one za mikro, mala i srednja poduzeća, dodaje organizacija.

ILO ima nekoliko scenarija za utjecaj pandemije na globalnu ekonomiju. U najboljem slučaju će nezaposlenost narasti za 5,3, a u najgorem za 24,7 milijuna ljudi. Kriza iz 2008./2009. godine povećala je svjetsku nezaposlenost za 22 milijuna stanovnika.

“Ovo više nije samo svjetska zdravstvena kriza, nego i velika kriza tržišta rada i gospodarstva koja ima ogroman utjecaj na ljude”, rekao je glavni tajnik ILO-a Guy Ryder. 

“Svijet je 2008. predstavio ujedinjenu frontu koja se borila protiv posljedica svjetske gospodarske krize te je najgore izbjegnuto. Takvo vodstvo i odlučnost potrebni su nam i sada”, zaključio je.

Broj zaraza koronavirusom u Sloveniji porastao na 286

U Sloveniji je do srijede u 14 sati ukupno potvrđena zaraza koronavirusom u 286 osoba, što je za 11 više u odnosu na isto vrijeme u utorak, objavila je slovenska vlada na Twitteru.

Ukupno je do sada testirano 8730 osoba, gotovo tisuću više u odnosu na stanje testiranja od utorka.

Iako je dnevni porast broja novozaraženih u Sloveniji zadnja dva dana usporen, slovenski infektolozi navode da je zemlja još u početnoj fazi epidemije te idućih dana treba očekivati teža oboljenja već inficiranih, a za što se zdravstveni sustav intenzivno priprema.

Kako je u utorak izjavio ministar zdravstva Tomaž Gantar, u Sloveniji je provedba strožih mjera za sprečavanje epidemije počela sedam do deset dana kasnije nego što je trebalo, a stvarno zaraženih možda je i pet puta više nego što je evidentirano.

Sada se svi moramo ponašati tako kao da smo zaraženi i pridržavati se strogih mjera kako bismo zaustavili krivulju eksponencijalnog porasta broja oboljelih, kazao je Gantar.

U Sloveniji je do sada jedna osoba umrla od posljedica zaraze koronavirusom, ali je još pet oboljelih u vrlo kritičnom stanju u Infektološkoj klinici u Ljubljani gdje je na intenzivnom odjelu ukupno petnaestak težih slučajeva, objavljuju slovenski mediji.

Pred HZZ-om gužva kakva se ne pamti

Od jutra vlada gužva ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu. Najmanje 20 ljudi čeka u redu u svakom trenutku, a kako jedan izađe iz prostorija HZZ-a, dvoje ih stane u red. Službenica Zavoda s maskom na licu, sigurnosti radi, unutra propušta jednog po jednog.

Zatvorena granica SAD-a i Kanade

“Predsjednik Trump tvitao je da je kanadsko-američka granica zatvorena za sav promet koji nije neophodan, što će utjecati na letove i putovanja, ali je otvoren kanal za trgovinu. Odluka je donesena kroz uzajamnu suglasnost kako bi se usporilo širenje koronavirusa”, rekao je u izjavi medijima kanadski premijer Justin Trudeau.

Crveni križ poziva starije i nemoćne da mu se jave radi dostave

Hrvatski crveni križ (HCK) izvijestio je da svojim dostavama potrepština starijim i nemoćnim osobama pokrivaju područje cijele Hrvatske, a onima koji nisu od prije obuhvaćeni u njegov sustav pomoći da nazovu najbliži ured Crvenog križa kako bi bili uvršteni.

“Mi i inače to radimo, ali smo to sada proširili te smo objavili sve brojeve naših društava. Ako netko nije obuhvaćen znači da može nazvati da ga stavimo u taj sustav”, rekla je Hini glasnogovornica HCK Katarina Zorić.

Dodaje kako dostavom pokrivaju područje cijele Hrvatske, gdje će dostavljati osnovne životne potrepštine za starije i nemoćne, a to su lijekovi i hrana.

HCK je također izradio upute za davatelje i primatelje pomoći i siguran način obilaska starijih i nemoćnih osoba. U uputama se ističe da kontakt ne smije biti blizak, odnosno da udaljenost mora biti najmanje dva metra, razgovor ne smije trajati više od pet minuta, ambalaža se mora baciti, dezinficirati i ruke oprati.

Što se tiče dostave, moraju svi voditi računa s kim su bili u kontaktu kako bi epidemiolozi mogli pratiti situaciju.

“Letci koje smo objavili nisu namijenjeni za nas, nego za druge, jer smo primijetili da se brojni građani samoorganiziraju i žele pomoći starijima i nemoćnima. Mi smo osjetili potrebu naglasiti da je važno voditi računa o načinu na koji se ta pomoć pruža”, objasnila je Zorić.

U uputama su htjeli pružateljima pomoći i starijima sugerirati kako da se adekvatno zaštite i sve obave sigurno.

Crveni križ inače ima program “Pomoć u kući” u kojem obilazi starije i nemoćne u svojem sustavu. Sada su program proširili jer im se počeo javljati veći broj ljudi.

Brojevi telefona svih društava HCK-a mogu se pronaći na sljedećoj poveznici.

Beroš: ‘Ništa neće spriječiti esklaciju epidemije’

Ministar zdravstva Vili Beroš u Saboru je, nakon sastanka s članovima Odbora za zdravstvo, rekao novinarima da “ništa neće spriječiti esklaciju epidemije te da ju je bitno koliko-toliko kontrolirati”.

Za smrt osobe u samoizolaciji kaže da nema puno informacija. Potvrdio je kako je osoba bila u samoizolaciji, no prema imformacijama kojima trenutno raspolaže “ta osoba nije imala značajne simptome zaraze koronavirusom te još uvijek nije izvjesno je li preminula od koronavirusa”.

Europa prestigla Kinu po broju zaraženih koronavirusom

Dok je Kina na više od 81.000 slučajeva, Europa se približava brojci od 90.000, s tim da je najviše oboljelih u Italiji – gotovo 32.000.

Nažalost, dok se Kina oporavlja jer je vrhunac epidemije završio, Europa tek svoj vrhunac treba dosegnuti.

Gužve na granicama: Kroz Hrvatsku prošlo više od 700 kamiona pod policijskom pratnjom

Ministarstvo unutarnjih poslova u utorak je objavilo kako je do tad na međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Bregana izvršen prihvat i preprat ukupno 711 kamiona u 15 konvoja.

Tranzitni teretni promet vozila pristiglih na granični prijelaz Bregana s talijansko-slovenske granice, kroz Republiku Hrvatsku, provodio se neometano putem konvoja u pratnji prometne policije i Mobilne jedinice prometne policije Republike Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari