Potresna priča mladog poduzetnika: ‘Već sam izgubio 30.000 kuna, bojim se pomisliti što slijedi’

Foto: Facebook

Nije jedini koji se susreće s gubicima. Nekima su već sad neizdrživi pa moraju posezati za najgorim – odustajanjem

Pandemija koronavirusa nije opasnost samo po zdravlje već i gospodarstvo te društvo u cjelini. Možemo se u to uvjeriti na svakom koraku, no tek ovih dana problemi su postali realnost. Ponajviše za one djelatnosti koje spadaju u sferu svojevrsnog luksuza.

Naime, kad nastupi kriza, ljudi se odriču onoga bez čega mogu, a u to svakako spada i fotografiranje. Potreba za fotografima najčešća je u trenucima vjenčanja, skupova raznih vrsta i općenito događaja koje vrijedi ovjekovječiti.

Nažalost, kako su svi skupovi otkazani zbog potrebe sprečavanja širenja zaraze, nema ni potreba za fotografiranjem. Sve to uništava jedan sektor, čiji se djelatnici sad moraju prilagoditi kako god znaju. Ili biti strpljivi. Što nije lako jer tisuće i tisuće kuna odlaze u vjetar svakog tjedna.

“Svjestan sam da je posao fotografa u ovakvim vremenima ustvari nepotreban. U nekoliko tjedana su se svi moji poslovni planovi okrenuli doslovno za 180 stupnjeva. Čim otvorim mail i vidim da šalje klijent, odmah i znam o čemu će biti riječi. Za travanj sam imao jako puno dogovorenih poslova – vjenčanja, turisti, konferencije… Za mene je to inače uvijek odličan mjesec, a financijski gubitak je oko 30.000 kuna dok se svi zbroje. Uopće se bojim pomisliti što će biti za svibanj ako se situacija ne popravi”, kazao nam je samostalni fotograf Vedran Tolić, koji ima vlastiti dobro uhodan posao.

“Financirat ćemo 100% troška minimalne neto plaće po stalno zaposlenom svima, uz uvjet da ne otpuštaju radnike, a poslodavci mogu povrh toga isplaćivati i dodatni dio plaće, na što ih potičemo kroz mjere odgode plaćanja poreza i doprinosa”, objavljuje Vlada Republike Hrvatske na svome Twitter profilu.

Naviknut je zarađivati onoliko koliko radi i voli nuditi klijentima kvalitetu. Nažalost, stiglo je vrijeme kad se osjeća bespomoćno.

“Navikao sam stalno nešto fotografirati i raditi u uredu u obradi. Obožavam svoj posao i imam sreću da živim od njega, ali se trenutačno osjećam beskorisnim. Vrijeme ulažem u edukaciju i čitanja stručne literature, ali to i nije neka velika utjeha jer računi i druga davanja dolaze i treba ih platiti”, naglasio je i izrazio je nadu da će država pomoći:

“Ne znam što točno očekivati, ali nadam se da će nam država pomoći na neki način i olakšati ovaj period bez poslova. Svoja davanja prema državi, suradnicima i svima ostalima uvijek ispoštujem na vrijeme, pa se nadam da će sada i država pomoći nama. Najvažnije je da se situacija oko virusa stabilizira, pa se nadam da će se život opet vratiti što prije u normalu.”

Nije jedini koji se susreće s gubicima. Nekima su već sad neizdrživi pa moraju posezati za najgorim – odustajanjem.

“U stalnom sam kontaktu s kolegama fotografima i snimateljima, a gotovo svi kažu da će biti primorani zatvoriti obrte i tvrtke ako se ovako nastavi. Naravno da bih i ja bio primoran na taj potez ako se situacija ne popravi u periodu od pet-šest mjeseci. Svi mi gradili smo svoje poslove od nule i sami smo se uspjeli pozicionirati na tržištu i zato ne čudi koliko nas boli stanje u kojem smo se naši”, zaključio je Vedran Tolić.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari