SASTANAK U MINISTARSTVU

Beroš odgovorio kada bi se mogle ukinuti COVID potvrde; Kaže da su se liste čekanja smanjile

22.10.2021, Zagreb - Povjerenica Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides i ministar zdravstva Vili Beros obisli su punk za cijepljenje na Zagrebackom velesajmu i odrzalii konferenciju za medije.

‘Napravit ćemo listu prioriteta i putem onkoloških uputnica omogućit najranjivijim skupinama da obave ono što im je potrebno’, poručio je Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je nakon radnog sastanka s ravnateljima bolnica i bolničkih centara te ravnateljem HZZO-a, da su liste čekanja skraćene zahvaljujući objedinjavanju nekoliko informatičkih sustava te centralnog sustava naručivanja uz pomoć kojeg se može vidjeti koliko koji liječnik napravi pretraga, prenose Vijesti.hr.

Povezani VIDEO:

“Postigli smo uređenje lista čekanja i smanjenje broja dana čekanja na pojedinim listama”, ustvrdio je ministar Beroš podsjetivši da su liste čekanja stari problem. No, skraćivanje lista čekanja dijelom je nastalo jer su iz njega izdvojeni kontrolni pregledi. Također, kaže ministar, eliminirana je mogućnost dvostrukog naručivanja.

“O listama čekanja govorimo od 8. mjeseca kada smo pokrenuli pilot projekt analize lista čekanja, prvo u KBC-u Zagreb i KBC Sestre milosrdnice. Rezultati su iznenadili i mene. Postigli smo uređenje listi, smanjenje broja dana u pojedinim kategorijama što je bio i cilj. Prevladala je i činjenica da se nalazimo u 21. stoljeću u informacijske tehnologije”, rekao je Beroš na početku dodajući da su informatički sustavi objedinjeni.

Danas se, kažu, mogu sagledati tzv. hint mape koje ukazuju kakve su narudžbe po pojedinoj ustanovi, radilištu ili liječniku.

“Vrijeme je da naše tekice stavimo sa strane. Objedinili smo alate da naša narudžba bude transparetntna pa čak i možda moguća putem sustava e-građani. Ne želimo glumiti nadzornika niti velikog brata koji će gledati koliko je tko radio, no naš zadatak je optimizirati organizacijski model za naše gađane. To je moj zdatak i ozbiljno sam shvatio svoj zadatak”, ustvrdio je ministar najavivši da će reagirati na svaku dojavu o listi čekanja gdje se nešto dogodilo i kako da bi se detektirali što u sustavu nije dobro.

Uvest će se organiziran sustav nadzora i upravljanja listama čekanja, poručio je Beroš dodavši ipak da ne postoji čarobni štapić i da se problem neće riješiti odmah.

Onkološke uputnice i lista prioriteta

”Napravit ćemo listu prioriteta i putem onkoloških uputnica omogućit najranjivijim skupinama da obave ono što im je potrebno”, otkrio je.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović kazao je da se liste čekanja razlikuju ovisno o indikacijama te da se hitni slučajevi, osobitno onkološki pacijenti, stvarno rješavaju – hitno.

Razmatrana je kategorija liječnika koji su u godinu dana napravili manje od 10 pregleda ili zahvata. Na ravnateljima je da takve stvari ispravljaju, kazao je Beroš.

Ukidanje COVID potvrda? 

Slovenija je od danas ukinula potvrde, hoće li i Hrvatska?

“Bilo bi mi drago reći da pandemija jenjava. Danas imamo porast novozaraženih od 4,4 posto u odnosu na prošli tjedan. Raspravljamo o svim mogućnostima koje uključuju i drugačiju primjenu potvrda, no njihovo ukidanja još nije na tapeti. Brojevi nisu dobri, imamo svaki dan preko 1000 i nešto novozaraženih, svaki dan imamo puno umrlih i nove hospitalizirane, i pribjegavati nekim radikalnim mjerama u ovom trenutku, mislim da ne”, ocijenio je ministar.

Na pitanje bi li se Covid potvrde mogle ukinuti do Uskrsa, kazao je da ne želi odgovarati na hipotetska pitanja, ali…

“Načelno, da. Ako brojke počinju padati, ako se epidemiološka situacija smiri, tko bi bio sretniji od nas ovdje da krene u tom smjeru”, odgovorio je.

Situacija u Vladi

“U ovom trenutku parlamentarna većina je mislim stabilna i premijer je taj koji će odlučiti o idućim koracima”, rekao je Beroš dodajući da nije na njemu da razmišlja o rekonstrukciji Vlade.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari