A STARTA SE 9. SIJEČNJA

Video | Besplatan obrok u školama: Mnogi ravnatelji još ne znaju kako će taj obrok uopće izgledati

Za tjedan dana učenici se vraćaju u školske klupe, a više od 300 tisuća osnovnoškolaca u drugom bi polugodištu trebali dočekati besplatni obroci. Što će učenici jesti ovisi o mogućnostima koje imaju škole, a mnoge su bez kuhinja, dovoljnog broja kuhara i opreme

U OŠ Ivana Cankara u Zagrebu su spremni za sljedeći ponedjeljak kad počinje drugo polugodište i kad bi svi učenici trebali imati besplatan kuhani topli obrok u školama.
“Pripremat će ih naši kuhar i kuharice. Tražili smo jedno dodatno zaposlenje jer je to ipak 150 obroka više nego što smo do sada radili. Mi smo naučili kuhati za 9 kuna tako da ovo povećanje od 1 kune, iako zvuči smiješno, na veliku količinu mnogo znači. ” kaže ravnatelj škole Boris Počuča.

‘Fali nam blagovaonica od 300 kvadrata’

No, neće svi jesti u isto vrijeme, već po rasporedu.

“U prosjeku tu stane 60 učenika, neki će možda morati malo pričekati, ali to će funkcionirati. Svi će imati 30-ak minuta da pojedu”, ističe Počuča.
Za besplatan obrok Vlada daje 10 kuna, odnosno 1 euro i 33 centa po učeniku. Kakav će biti, kuhan ili ne, ovisi o uvjetima koje imaju škole.

“U našoj školi fali blagovaonica od 300 kvadrata, veća kuhinja, nove kuharice. Vjerujem da ćemo u određenom periodu uspjeti to sve riješiti.” kaže Slaven Staklenac, ravnatelj OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu te dodaje kako bi obrok trebao biti bogatiji i bolji. Tu će biti mlijeka, soka, voća, sendviča, namaza, meda.

Školsku kuhinju nema 58 posto područnih škola

Kako će obrok izgledati u splitskim školama, ravnatelji još ne znaju. Novi sastanak na rasporedu je sutra.

“Da to bude neki zdravi sendvič i da s nekim proizvođačem dogovorimo da nam takav upakirani sendvič dostave i da ga mi podijelimo djeci. To je po meni trenutačno prva opcija i jedina moguća. I za to treba provesti javnu nabavu, a sada za tu javnu nabavu više nema vremena”, kaže Davor Bučević, ravnatelj OŠ Bol u Splitu

Školsku kuhinju nema 15 posto matičnih i 58 posto područnih škola.

Opcije jesu ili da kuhaju i nose iz jednih škola u druge, ili iz učeničkih i studentskih domova ili da je to neki privatni dobavljač izvana. Stvarno su sve opcije na stolu, nama su sve prihvatljive, jedino što je bitno jest – da djeca jedu”, kaže Božo Pavičan, glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja

Kuhani ručak ili sendvič, pripremljen u školi ili dostavljen besplatan obrok učenicima mora stići u ponedjeljak, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari