IZNENADNI POSJET KIJEVU

Biden najavio isporuku opreme Ukrajini: Streljivo, protuoklopni sustavi, radari za zračni nadzor…

Foto: Twitter

‘To je najvažniji posjet u cijeloj povijesti američko-ukrajinskih odnosa’, rekao je Zelenski naglasivši rezultate koje su već postigli te je poručio da su njihovi današnji pregovori bili djelotvorni. Dodao je i da će se rezultati sigurno odraziti na ratištu, a odluka SAD-a o slanju tenkova Adams Ukrajini u siječnju već je pridonijela jačanju ukrajinske obrane

Tijekom iznenadnog posjeta Kijevu, Joe Biden sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi BBC. Tijekom zajedničke televizijske izjave, pohvalio je hrabrost Ukrajine tijekom rata te je istaknuo da je prije rata Ukrajinu posjetio šest puta dok je obnašao dužnost potpredsjednika. Ranije je rekao da će Washington dati Kijevu novi paket vojne pomoći u vrijednosti od 500 milijuna dolara koji će biti objavljen sutra.

“Znao sam da ću se vratiti”, rekao je Biden. Dodao je da je Putin mislio da je Ukrajina slaba te da je Zapad podijeljen.

“Računao je na to da se nećemo držati zajedno. Računao je na nesposobnost da održimo NATO ujedinjenim. Računao je na to da nećemo moći dovesti druge na stranu Ukrajina”, kazao je Biden.

U izjavi se oglasio i Zelenski rekavši da u ovoj povijesnoj borbi mora pobijediti demokratski svijet.

“To je najvažniji posjet u cijeloj povijesti američko-ukrajinskih odnosa”, rekao je Zelenski naglasivši rezultate koje su već postigli te je poručio da su njihovi današnji pregovori bili djelotvorni. Dodao je i da će se rezultati sigurno odraziti na ratištu, a odluka SAD-a o slanju tenkova Adams Ukrajini u siječnju već je pridonijela jačanju ukrajinske obrane.

“Znam da će biti vrlo značajan paket podrške Ukrajini koji će služiti jasnom signalu da ruska agresija nema šanse”, rekao je Zelenski zahvalivši se Bidenu u ime cijele Ukrajine.

Biden je sa Zelenskim razgovarao uoči konferencije za novinare kada je pohvalio herojsku borbu Ukrajine.

“Opet divljenje prema narodu Ukrajine, običnim, marljivim građanima, koji nikada nisu prošli vojnu obuku, ali način na koji su krenuli je iznad herojskog i cijeli svijet tako misli”, poručio je Biden.

O Bidenovu posjetu Kijevu, njegovom izjavom oglasila se i Bijela kuća. Biden je kazao da se sastao sa Zelenskim kako bi potvrdio njihovu nepokolebljivost i predanost ukrajinskoj demokraciji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

“Kada je Putin pokrenuo svoju invaziju prije gotovo godinu dana, smatrao je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen. Mislio je da nas može nadživjeti, ali bio je u krivu”, stoji u izjavi.

Sa Zelenskim i njegovim timom sastao se kako bi raspravili o američkoj potpori Ukrajini.

“Najavit ću još jednu isporuku opreme uključujući topničko streljivo, protuoklopne sustave i radare za zračni nadzor kako bi pomogli u zaštiti ukrajinskog naroda od zračnog bombardiranja. Podijelit ću da ćemo kasnije ovog tjedna objaviti dodatne sankcije protiv elita i kompanija koje pokušavaju izbjeći ili popuniti ruski ratni stroj”, kazao je Biden poručivši da će potpora Ukrajini potrajati.

Biden se veseli putovanju u Poljsku gdje će se susresti s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom i čelnicima njihovih saveznika s istočnog krila, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari