SVAKI EURO DOBRO DOĐE

Umirovljenike će oduševiti ova vijest: Stižu im veće mirovine, zna se i kada mogu očekivati povišicu

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Državni zavod za statistiku objavio je posljednji podatak koji je potreban za izračun postotka usklađivanja mirovina

Državni zavod za statistiku objavio je iznos prosječne bruto plaće za prosinac čime su stvoreni uvjeti za izračun usklađivanja mirovina. Analitičar Željko Šemper je za portal Mirovina.hr izračunao da će mirovine biti veće za 5,44 posto.

Državni zavod za statistiku objavio je posljednji podatak koji je potreban za izračun postotka usklađivanja mirovina. Prema dostupnim podacima, prosječna bruto plaća u prosincu 2022. godine iznosila je 10.748 kuna (1426,50 eura). Prosječna neto plaća je, pak, iznosila 7878 kuna (1045,59 eura).

Usklađivanje mirovina se vrši dvaput godišnje, po stopama dobivenima zbrojem indeksa stope rasta prosječne bruto plaće i indeksa stope rasta potrošačkih cijena, odnosno inflacije. Konačni zbroj se dobiva omjerom 70:30 u korist stope koja je više rasla. Tako je posljednje usklađivanje, prošloga ljeta, iznosilo rekordnih 6,18 posto.

Povećanje mirovine od travnja

Analitičar mirovinskog sustav i član Glavnog savjeta Hrvatske stranke umirovljenika, Željko Šemper, ranije je otkrio kako bi usklađivanje bez prosječne plaće za prosinac trebalo iznositi 5,44 posto. S ovim podatkom, postotak usklađivanja nije se promijenio.

“U odnosu na prethodno polugodišnje usklađivanje mirovina od 6,18 posto, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju nešto veći rast potrošačkih cijena (inflacija) 5,9 posto/6,7 posto, ali i značajno usporavanje rasta bruto plaća nakon kraja turističke sezone. Stopa rasta bruto plaća značajno je pala s 6,3 posto na 2,5 posto, a to je posebno vidljivo u komparaciji rujan/ožujak, kad je čak plaća u rujnu bila tri kune manja od plaće u ožujku, a bruto plaća u prosincu je za 37 kuna (4,91 euro) manja od plaće za studeni.

To bi značilo da će aktualna vrijednost mirovine (AVM), koja predstavlja vrijednost mirovine za jednu godinu staža sa 77,65 kuna (10,31 euro) porasti na 81,87 kuna (10,87 eura)”, kaže Šemper.

Umirovljenici povećanje iznosa na svojim računima mogu očekivati u travnju, kad će im biti isplaćene mirovine za ožujak. Zaostatke za siječanj i veljaču umirovljenicima će HZMO isplatiti istovremeno s usklađenom mirovinom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari