EVO, OPET NEŠTO...

Bill Gates je 2015. ‘predvidio’ COVID-19, a sada upozorava: ‘Novi virus mogao bi okončati naše društvo’

Foto: Facebook/Bill Gates

Bill Gates upozorio je kako smo ovog puta imali sreće, ali da se ne smijemo nadati istome u slučaju sljedeće globalne pandemije

Posljedice koje je pandemija koronavirusa ostavila, osjećat će se još godinama. Potvrdio je to i suosivač Microsofta, Bill Gates, gostujući na konferenciji TIME 100 u New Yorku. Gates je istaknuo kako vjeruje da je čovječanstvo imalo sreće s ovom pandemijom jer je virus mogao biti i puno smrtonosniji.

“Moram reći, s obzirom na to da je tijekom pandemije u svijetu umrlo 20 milijuna ljudi, od čega milijun u SAD-u – moglo je biti i gore. Sretni smo što je stopa smrtnosti bila 0,2 posto”, rekao je Gates.

U svijetu je od COVID-19 umrlo oko 6,3 milijuna ljudi

Podsjetimo, prema službenim podacima u svijetu je od bolesti COVID-19 umrlo oko 6,3 milijuna ljudi, a stručnjaci procjenjuju da je stvarni broj umrlih puno veći.

Bill Gates upozorio je kako smo ovog puta imali sreće, ali da se ne smijemo nadati istome u slučaju sljedeće globalne pandemije. Uvjeren je da bi, da se pojavi novi virus sa sličnom stopom zaraze, stopa smrtnosti bila višestruko veća.

“Mogla bi okončati naše društvo. Šanse za novu pandemiju u sljedećih 20 godina, bilo prirodnu ili namjernu, rekao bih, iznose 50 posto”, dodao je.

Podsjetimo, Gates je još 2015. godine upozoravao kako svijet nije spreman na ovakvu vrstu pandemije te da bi, kada do nje dođe, posljedice mogle biti katastrofalne.

Gates tvrdi kako nije nemoguće izbjeći sljedeću pandemiju

Bill Gates naglasio je da je pandemija COVID-19 stvorila jedinstvenu mogućnost da naučimo nešto i pripremimo se kako bismo spriječili da se takva pandemija ponovi.

To, prema njemu, podrazumijeva ulaganje u tehnologiju, cjepiva, zdravstvene sustave, ali i stvaranje svjetskog sustava nadzora bolesti. Uvjeren je da bi, kad bi svijet zajednički uložio u takav sustav, znanstvenici imali sve potrebne resurse da bilo kakve epidemije zaustave u roku od 100 dana, periodu nakon kojeg se COVID-19 počeo eksponencijalno širiti i pretvorio u pandemiju.Smatra da je za takav sustav potrebno otprilike milijardu dolara godišnje.

No, s obzriom na to koliko je COVID-19 stajao društvo, ovo se čini kao sitan novac, pogotovo ako znači da ćemo izbjeći novu pandemiju, pojasnio je Gates, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari