NAJVEĆI SLUČAJ U POVIJESTI?

Video | Bivši šef USKOK-a ističe nevjerojatne činjenice: ‘Uplatiti toliku svotu na račun umirovljenika…’

‘Vjerojatno je tu bila višemjesečna aktivnost u pitanju. Ne znam je li u mojoj karijeri bilo ovako financijski masivnih slučajeva. Moguće da je ovo najveći’, rekao je Željko Žganjer

USKOK, policija i Porezna uprava “češljaju” brojne osumnjičene diljem zemlje zbog malverzacija u INA-i. Zasad je uhićeno pet osoba zbog sumnje u pranje novca i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, prenosi RTL Danas.

Ovu se “fantastičnu” petorku sumnjiči da je izvukla stotine milijuna kuna iz INA-e preprodajom plina. Podsjetimo, cijeli slučaj otkriven je nakon što je Porezna uočila višemilijunske uplate na račun jednog umirovljenika.

Od petero uhićenih zbog sumnje u pranje novca i zlouporabe u trgovini prirodnim plinom blokirano je oko 800 milijuna kuna, a šteta koju su pritom počinili INA-i navodno se procjenjuje i na više od toga, doznaje se iz izvora bliskih istrazi. Uhićenima su blokirana sumnjiva sredstva na bankovnim računima i udjeli u investicijskim fondovima. Tako zarađeni novac navodno su trošili na nekretnine, a najveći dio novca, kako se doznaje, završio je na računu oca Damira Škugora koji kao umirovljenik živi u Šibeniku.

Telegram: Na računu umirovljenika pronađeno nešto manje od 500 milijuna kuna

Na računu oca Damira Škugora, uhićenog uz sina i još trojicu, pronađeno je nešto manje od 500 milijuna kuna, neslužbeno doznaje Telegram. Golemi iznos na računu umirovljenika koji se inače bavi uzgojem maslina, pokrenuo je cijelu akciju koja je kulminirala današnjim uhićenjima. Vjeruje se da je ovih pola milijarde kuna, koliko je navodno uplaćeno na račun umirovljenika, zapravo veći dio dobiti koji su osumnjičeni šef INA-ine Službe za trgovinu plinom te šef HOK-a Josip Šurjak i poduzetnik Goran Husić ostvarili preprodajom plina za višestruko veću cijenu od one za koji su ga kupili od Ine.

‘Potpuno nevjerojatno da su toliku svotu uplatili na račun umirovljenika’

Uhićenja je za RTL Danas komentirao bivši ravnatelj USKOK-a, Željko Žganjer.

Na samom početku rekao je da je potpuno nevjerojatno da je netko odlučio uplatiti toliku svotu novca na račun umirovljenika.

“Gotovo je svakom čovjeku jasno da svaki iznos os 105.000 kuna ili veći podliježe obaveznoj kontroli od strane banke gdje se vrši uplata ili neke druge financijske ustanove. Ured za pranje novca smatra i uplate koje su čak i manje od tog iznosa predmetom obrade”, objašnjava bivši šef USKOK-a.

‘Kako je moguće da se plin prodaje po tako niskoj cijeni?’

Napominje kako su prije istražitelja bili dužni neki kontrolni mehanizmi u organizacijskoj jedinici INA-e postaviti pitanja oko cijene prodaje plina.

“Kako je moguće da se plin prodaje po tako niskoj cijeni? Nadzorni odbor je taj koji treba nadzirati poslovanje. Ako se zaista radi o svoti novaca od 800 milijuna onda se ova akcija događala već neko vrijeme. Vjerojatno je tu bila višemjesečna aktivnost u pitanju. Ne znam je li u mojoj karijeri bilo ovako financijski masivnih slučajeva. Moguće da je ovo najveći”, ističe.

‘Krug sumnjivih osoba mogao bi biti znatno veći’

Dotaknuo se i samog rada USKOK-a.

Žganjer je odgovorio da je u ovim slučajevima moguća suradnja svih tijela, Ureda za sprječavanje pranja novca, Porezne, policije, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

“U ovom času je pet ljudi aktualno, ali kada se uđe u analizu kako je ovo bilo moguće da se dogodi onda je posve jasno da bi krug sumnjivih osoba mogao biti znatno veći”, zaključio je Žganjer.

Blokirano im je 800 milijuna kuna

Od petero uhićenih zbog sumnje u pranje novca i zlouporabe u trgovini prirodnim plinom blokirano je oko 800 milijuna kuna, a šteta koju su pritom počinili Ini navodno se procjenjuje i na više od toga, doznaje se u subotu iz izvora bliskih istrazi.

U akciji koju su u jutarnjim satima pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Nakon uhićenja u Zagrebu, Šibeniku, Vinkovcima i na Hvaru istražitelji su krenuli u pretres domova i poslovnih prostora te prikupljanje dokaza. Među ostalim pretražen je i Škugorov ured u Ini te zagrebački odvjetnički ured Josipa Šurjaka uhićenoga na Hvaru.

U nedjelju odluka o istrazi i istražnom zatvoru

Potom su uslijedila ispitivanja u sjedištu Uskoka koji će u nedjelju objaviti hoće li protiv uhićenih pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor. Osumnjičeni za koje tužiteljstvo zatraži jednomjesečno pritvaranje u nedjelju će biti dovedeni pred suca istrage koji će o tome odlučivati.

Prema neslužbenim podacima osumnjičenici su izvlačili novac iz Ine preko tvrtke OMS Ulaganja osnovane 2019. Već u prvoj godini poslovanja ta je tvrtka navodno ostvarila prihode od preko 220 milijuna kuna.

Osumnjičeni su, navodno, iskoristili stalni rast cijena plina na svjetskom tržištu. Preko tvrtke Plinara istočna Slavonija, koja je od ranije imala ugovor za kupnju plina od Ine po povoljnoj cijeni, OMS je navodno kupovao plin također ispod tržišne cijene i prodavao ga na svjetskom tržištu po stvarnim cijenama.

Milijuni na računima šibenskog umirovljenika

Tako zarađeni novac navodno su trošili na nekretnine, a najveći dio novca, kako se doznaje, završio je na računu oca Damira Škugora koji kao umirovljenik živi u Šibeniku.

Uskok je ne navodeći identitete izvijestio da su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om, Uredom za sprječavanje pranja novca i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Dodaju da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

U policiji kažu da će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih podnijeti kaznenu prijavu Uskoku i predati ih pritvorskom nadzorniku.

Oduzimanja nezakonite imovinske koristi

Oglasilo se i Ministarstvo financija čije su službe imale aktivnu ulogu u otkrivanju slučaja i kriminalističkom istraživanju te osiguranju oduzimanja nezakonite imovinske koristi nakon kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pranja novca u vezi nezakonitog trgovanja prirodnim plinom.

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) priopćila je da je u subotu obavještena kako je predsjednik HOK-a uhićen, ali da slučaj još ne mogu komentirati te da nastavljaju s redovnim aktivnostima.

Iz Ine su u subotu priopćili da nisu u mogućnosti komentirati policijske istrage koje su u tijeku. „U potpunosti surađujemo s istražiteljima kako bi se utvrdile sve činjenice vezane za ovaj slučaj”, navode u toj naftnoj kompaniji, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari