PRANJE NOVCA

Video | Petorka iz INA-e izvukla 800 milijuna kuna. To je najveća blokada sredstava u jednom slučaju

Ironično, jedan od osumnjičenika je predsjednik hrvatske odvjetničke komore. Hrvatska odvjetnička komora svake godine organizira obavezne radionice za sprječavanje pranja novca

USKOK, policija i Porezna uprava u velikoj su akciji diljem zemlje zbog kriminala u INA-i. Uhićeno je pet osoba zbog sumnje u pranje novca i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ispitivanja privedenih traju cijelog popodneva, prema neslužbenim informacijama, počela su nešto iza 15 sati. Po planu istražitelja, kako doznajemo, danas bi trebala biti ispitana tri osumnjičenika, a dva sutra.

Pretres kuce Damira Skugora koji je uhicen u velikoj USKOK-ovoj akciji Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Sve to skupa dosta dugo traje – zato što su pretresi trajali do kasno poslijepodne jer osumnjičenici iz ove priče imaju čitav niz nekretnina i ureda, što u Zagrebu, što u ostatku Hrvatske, koje se trebalo pomno pretražiti i pročešljati kako bi se izuzela sva dokumentacija koja bi mogla ukazivati na bilo kakve dokaze u ovom slučaju.

Prema najnovijim informacijama, čini se da je ukupna cifra kojom su oštećena dva trgovačka društva iz priče veća od 800 milijuna kuna. To je najveća blokada sredstava u jednom slučaju u povijesti! Bit će interesantno čuti što na sve to kažu iz Ine koji danas nisu imali komentare.

Rekli su da ništa ne mogu komentirati zbog tajnosti istrage i da cijelo vrijeme surađuju s istražiteljima. Međutim, bit će zanimljivo čuti odgovor na pitanje – kako je moguće da jedna takva kompanija tolike milijune ne primijeti na računu?

Te odgovore bismo mogli dobiti u ponedjeljak kad je zakazan sastanak između ministra gospodarstva i energetike Davora Filipovića i predstavnika uprave Ine. Možda su danas mogli reći da nemaju komentara, no teško da će taj odgovor zadovoljiti ministra koji će morati dobiti konkretnije odgovore na ovo pitanje.

Ironično, jedan od osumnjičenika je predsjednik hrvatske odvjetničke komore. Hrvatska odvjetnička komora svake godine organizira obavezne radionice za sprječavanje pranja novca.

Čudno je kako ih organiziraju, s obzirom da, izgleda, u ovoj priči, nisu obavili tako dobar posao budući da su pali na vrlo jednostavnoj stvari – uplati umirovljeniku višemilijunskog iznosa, a to je ono što sad, pred uvođenje eura svaki laik zna – da svaki iznos preko 100 tisuća kuna diže crvene zastavice u poreznoj upravi.

Više informacija od USKOK-a trebali bismo dobiti u narednim danima, izvještava Ilija Radić za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari