ZASTRAŠUJUĆE OTKRIĆE

Bjeloruski tiranin Lukašenko koristi zatvorenike da bi financirao svoj režim? U priču je upleteno pola Europe

Foto: Twitter

Lukašenko je zarađivao i osobno svojim Direktoratom za upravljanje predsjedničkim vlasništvom, pod koji je upisano čak osam posto ukupne površine bjeloruskih šuma, uključujući sve zaštićene parkove prirode

Britanska neprofitna organizacija Earthsight provela je istragu te je zaključila da je velik dio namještaja od drva koji se prodaje u robnim kućama diljem Europe povezan s prisilnim radom političkih zatvorenika u Bjelorusiji, odnosno ilegalnim uništavanjem najstarije prašume u Europi, piše Voice od Belarus.

Taj posao „vode“ bjeloruski kazneno-popravni sustav i najveća drvna industrija u državi, koja se koristi prisilnim radom u svojim kaznenim kolonijama kako se sjekla šume, ali i proizvodila drvna građa za zapadne proizvođače namještaja, ali i vlastiti namještaj koji je preko posrednika završavao u europskim državama.

Time se, navodi organizacija, izravno pomaže financiranju režima Aleksandra Lukašenka.

Zarađivao Direktoratom

Lukašenko je zarađivao i osobno svojim Direktoratom za upravljanje predsjedničkim vlasništvom, pod koji je upisano čak osam posto ukupne površine bjeloruskih šuma, uključujući sve zaštićene parkove prirode.

Iz parkova pod kontrolom Direktorata godišnje se siječe više od milijun kubnih metara drva te se uništava Bjelovješka šuma, ostatak europske prašume koja je nekad dominirala cijelom europskom nizinom.

Navodno sječu drva, obradu i proizvodnju namještaja obavlja oko 8000 zatvorenika bjeloruskog kaznenog sustava, a bjeloruske udruge za ljudska prava podastrle su brojne dokaze o prisilnom radu pod prijetnjom mučenjem i kažnjavanjem.

Te su tvrdnje potvrdila i brojna svjedočanstvima disidenata.

Iako je na papiru rad zatvorenika dobrovoljan i plaća se, u praksi se odbijanje rada kažnjava batinama i maltretiranjem te slanjem u “kaznene ćelije”. Zatvorenike se tjera na rad u negrijanim halama i za najoštrije zime, a u radu se koriste zastarjelim strojevima bez zaštite, što katkad završava ozbiljnim ozljedama ili čak sakaćenjem.

Osim Kaznene kolonije br. 5, pokraj Ivacevičija koja je najozloglašenija, dvije su pilane u koje se dopremaju drva koje su posjekli i obradili zatvorenici, a dokumenti koje je dobavio Earthsight otkrivaju da te dvije pilane izravno ili neizravno opskrbljuju velike europske prodavače namještaja.

Uredno dobivali certifikate

Iako je riječ o velikom skandalu, istraga je ustvrdila da ništa od toga nije bio problem Vijeću za nadzor šuma (FSC), međunarodnoj neprofitnoj organizaciji koja tvrtkama i poslovnim subjektima diljem svijeta izdaje certifikate o odgovornom i etičkom upravljanju šumama.

Svi nacionalni parkovi pod upravom Lukašenkova direktorata uredno su dobivali FSC certifikate za rad, a među njima je i Nacionalni park Belovežskaja Pušča, iz kojeg su zatvorenici Kaznene kolonije br. 5 sjekli drva i dostavljali ih državnoj drvnoj kompaniji Ivacevičdrev, koja je opskrbljivala čak i IKEA-u.

Iako su zbog rata u Ukrajini i Bjelorusiji nametnute neke sankcije, zanimljivo je da se izuzetak odnosio na izvoz namještaja iz Bjelorusije. Earthsight sumnja da iza te odluke stoji činjenica da su najveći izvoznici namještaja u Bjelorusiji redom podružnice europskih tvrtki, prenosi net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari