KAKO ĆE GA HRVATI NAPUNITI?

Video | Blagdanski stol nikad skuplji! Ljudi otkrili kako će se pokušati othrvati nezapamćenom rastu cijena

Za mjesec dana obitelji će se okupiti za blagdanskim stolom, koji nikad nije bio skuplji

Na tržnicama je sve spremno za blagdansku ponudu. Ovogodišnja blagdanska košarica, prema nekim izračunima, mogla bi nas koštati i do 40 posto više. U takvoj situaciji mnoge brine što će staviti na stol i kako će ga ukrasiti.

“Neke ukrase ćemo reciklirati, a nešto ćemo kupiti svježe, kombinirat ćemo”, kazala je za Danas.hr RTL-a Marina iz Zagreba.

“U Dalmaciji se uvijek vrti janjac, bilo skuplje bilo ili ne”, kaže Ana Marinka iz Splita.

Rast trgovačkih marži

Na pitanje čega se neće odreći u blagdansko vrijeme, Roberta iz Zagreba kaže da će se odreći božićnih slatkiša.

Upravo su slatkiši jedna od kategorija kojima je cijena porasla zbog podizanja trgovačkih marži u prošloj godini. Pokazuje to analiza agencije za tržišno natjecanje koja je pratila trgovačke marže lani i ove godine u svibnju i lipnju – u osam kategorija proizvoda. Rezultati njihova istraživanja pokazuju da su prosječne marže lani i ove godine najviše u kategoriji pekarskih proizvoda i slatkiša, a relativno visoke kod voća i povrća te osnovnih prehrambenih artikala. Smanjene prosječne marže u tom razdoblju bilježe se kod mesa peradi i jaja, mlijeka te svježeg voća i povrća.

“Meso, voće i povrće imaju najmanje marži u toj kategoriji, to je dobro za građane. Nažalost negdje se moraju pokriti ti troškovi”, kaže Mirko Budimir, potpredsjednik izvršnog odbora Udruge trgovine Hrvatske udruge poslodavaca.

Trgovci traže hitno odmrzavanje ‘vladinih’ cijena

“Oni to mogu činiti dok je potražnja velika, a kad je potrošači prestanu kupovati trgovci će biti prisiljeni ili tu robu prestati prodavati ili smanjiti svoje marže”, objasnila je za RTL Dijana Kladar iz udruge Potrošač.

Vladina mjera zamrzavanje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda još uvijek je na snazi, trgovci traže hitno odmrzavanje.

“Mislim da je to dugoročno neodrživa kao i te propisane marže – s druge strane to može dodatno dovesti do nestašice pojedinih proizvoda”, kaže Budimir.

“Mislim da to nije dobro jer velik broj Hrvata i umirovljenika živi teško i bez obzira na inflaciju”, smatra Kladar iz udruge Potrošač, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari