GDJE JE TOČNO ZAPELO

Bliži se prelazak na ljetno računanje vremena, evo zašto nije ukinuto najavljeno pomicanje sata u EU

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Jedan od većih razloga za uvođenje ljetnog računanja vremena 1980. godine donijela je naftna kriza 70-ih godina, no niti danas nije jasno je li računica dala rezultate tijekom više od 40 godina koliko se koristi

Ove godine na ljetno računanje vremena prelazimo u noći sa subote na nedjelju 26. ožujka, kada će se satovi pomaknuti s 2 na 3 sata ujutro. Iako će taj vikend biti nešto naporniji no ostalih, jer će nedjelja imati samo 23 sata, sunce u podne više neće biti na jugu, možemo se unaprijed veseliti kraju listopada kada ćemo taj sat ‘dobiti natrag’ i moći dulje spavati bez gubljenja vremena. A sunce će ponovo biti u svom prirodnom položaju u odnosu na strane svijeta.

No zašto se sat uopće pomiče i zašto se od toga nije odustalo, što EU već godinama najavljuje?

Jedan od većih razloga za uvođenje ljetnog računanja vremena 1980. godine donijela je naftna kriza 70-ih godina prošloga stoljeća, kada je bilo nužno uštediti električnu energiju. Time se željelo bolje iskoristiti dnevno svijetlo, no niti danas nije jasno je li računica dala rezultate tijekom više od 40 godina koliko se koristi. Stručnjaci ističu kako su uštede koje donosi promjena računanja vremena ‘u najboljem slučaju minimalne’.

Dugo se želi ukinuti, ali dogovora nema

Kada se prvi puta počelo primjenjivati, zimsko računanje vremena počinjalo je posljednje nedjelje u rujnu, a završavalo posljednje nedjelje u ožujku. Direktivom EU iz 1996. godine, početak zimskog računanja vremena pomaknut je na kraj listopada.

Diljem svijeta već nekoliko godina postoje pokreti kojima je cilj ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena, a čini se kako bi uskoro mogli taj cilj i postići. 2018. godine u EU je provedeno istraživanje na 4,6 milijuna ljudi, od kojih je 84 posto bilo za ukidanje promjene vremena.

Zemlje EU tada su odlučile da će 2021. prestati s ovom praksom, no do toga nije došlo jer se zemlje nisu uspjele dogovoriti hoće li zimsko ili ljetno računanje vremena postati standard. Ako ne postignu dogovor, postoji rizik od neujednačenih vremenskih zona, što bi znatno zakompliciralo internacionalne odnose. Glavni sukob je ekonomski snažnog sjevera, koji ima manje svjetla, i “navija” za prirodno računanje vremena. Ekonomski slabiji jug priželjkuje ljetno računanje vremena, kako bi dobili dodatan sat tijekom turističke sezone.

Zbog toga će vjerojatno proći još neko vrijeme prije nego se promjena vremena ukine. Ili drugačije rečeno: “Vrijeme definitivno prolazi sporo, kada je u pitanju računanje vremena”, kako je početkom listopada 2021. situaciju opisao Eric Mamer, glasnogovornik predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari