OVO SU VAŽNE ODLUKE

Bliži vam se odlazak u mirovinu? Ne zaboravite napraviti dva važna koraka bitna zbog visine primanja

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Uoči dolaska u mirovinu, prvi kora koji treba poduzeti je podnošenje zahtjeva Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje za informativni izračun mirovine

Uoči odlaska u mirovinu treba donijeti niz odluka o kojima će ovisiti visina primanja. U 2023. godini pravo na ostvarenje pune starosne mirovine imaju muškarci s navršenih 65 godina i žene sa 63 godine i tri mjeseca, uz uvjet da su ostvarili 15 godina radnog staža,  piše tportal.

Iznimka su dugogodišnji osiguranici koji imaju više od 40 godina staža, ali im nedostaju godine života. Oni stječu pravo na punu starosnu mirovinu kada navrše 60 godina života i 41 godinu radnog staža. Pravo na odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu imaju muškarci koji navrše 60 godina života i žene s navršenih 58 godina i tri mjeseca, uz uvjet da su ostvarili 35 godina mirovinskog staža.

Prvi korak: Zahtjev za informativnim izračunom

Prvi korak koji u tom slučaju morate učiniti je podnošenje zahtjeva Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) za informativni izračun mirovine. Zahtjev se šalje putem sustava e-Građani, koji je besplatan ili pisanim putem za koji se plaća naknada od 70 kuna.

S obzirom na uplate doprinosa u I. i II. mirovinski stup, izračun će se sastojati od dva prikaza: informativnog izračuna HZMO-a (za I. stup) i informativnog izračuna mirovine mirovinskih osiguravajućih društava (za II. stup). Na temelju toga može se ocijeniti koji je izračun povoljniji i donijeti odluka o izboru mirovine – samo iz I. mirovinskog stupa ili iz oba stupa obveznog mirovinskog osiguranja.

Drugi korak: Zahtjev za mirovinu

Nakon donošenja odluke najranije mjesec dana prije prestanka osiguranja, HZMO-u treba predati zahtjev za mirovinu, u kojemu treba navesti kakvu mirovinu želite primati. U slučaju izbora mirovine samo iz I. stupa, budući umirovljenik pristaje da se ukupna ušteđena i kapitalizirana sredstva iz II. stupa prenesu u državni proračun. HZMO u tom slučaju izdaje rješenje o mirovini kao da ste bili osigurani samo u I. mirovinskom stupu.

U slučaju izbora kombinirane mirovine I. i II. stupa, HZMO određuje osnovnu mirovinu iz prvog stupa, a s odabranim mirovinskim osiguravajućim društvom (MOD), na temelju rješenja HZMO-a, osiguranik ugovara isplatu mirovine iz drugog stupa.

Pravo na mirovinu iz I. stupa ostvaruje se nakon prestanka obveznog mirovinskog osiguranja. Ako je zahtjev podnesen u roku od šest mjeseci od prestanka osiguranja, ima se pravo na mirovinu od prvoga idućeg dana nakon prestanka osiguranja. Ako je od prestanka osiguranja prošlo više od šest mjeseci, pravo na mirovinu trče od prvoga dana idućeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag, piše tportal, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari