Blokirani na mukama: Božićnicu im neće ‘pojesti’ ovrha samo ako poslodavci zaobiđu zakon

Zaštićeni račun nije mjesto gdje ovršeni mogu dobiti dar za Božić

Blokirani građani koji rade u relativno “pristojnim” tvrtkama pa bi se ovog prosinca mogli nadati božićnici strahuju da će je ‘pojesti’ ovrha. Lani su, naime, iz Udruge blokiranih apelirali na poslodavce da svojim radnicima isplaćuju božićnice na ruke kako bi se barem za blagdane mogli malo opustiti.

Za takvom su praksom, na zadovoljstvo ovršenih, na koncu posegnuli u MUP-u, pojedinim bolnicama i sindikatima u školstvu, no ostali su se oglušili jer im se nije dalo podizati novac iz banke, organizirati podjelu gotovine radnicima i slično.

”To je stvarno veliki problem. Prije dvije godine izašao je podatak prema kojemu svaku drugu božićnicu ‘pojede’ ovrha što je strašno. Premda svi blokirani imaju zaštićene račune na koje im ‘sjedaju’ primanja izuzeta od ovrhe, poslodavci na njih ne uplaćuju božićnice, već isključivo na redovne račune. Prema sadašnjem članku 172. Ovršnog zakona (OZ), božićnica nije izuzeta od ovrhe, no prema prijedlogu novog OZ-a, božićnice, regresi i jubilarne nagrade do neoporezivog iznosa od 7500 kuna bili bi izuzeti”, kazala je Slobodnoj dalmaciji Iskra Maras Jelavić, pravna savjetnica u splitskom Savjetovalištu za zaštitu potrošača, koju posljednjih dana građani zovu upravo za savjet oko isplate božićnice.

”Kako novi OZ neće stupiti na snagu prije 2020. godine, neki su poslodavci lani, a i u ovom će prosincu, kako doznajemo, isplaćivati božićnice po zahtjevu zaposlenika koji je pod ovrhom, dakle, na njegov zaštićeni račun ili na ruke. Poznato je da su tako postupali djelatnici u odgojnim ustanovama jer su se njihovi sindikati za to izborili i nisu snosili nikakve sankcije”, podsjetila je Maras Jelavić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

”Primanje po osnovi božićnice nije primanje za koje je odredbama Ovršnog zakona propisano da je izuzeto od ovrhe te se ono ne uplaćuje na poseban račun ovršenika (tzv. zaštićeni račun). Do 26. studenog 2018. godine otvoreno je 316.311 zaštićenih računa”, naveli su iz Financijske agencije (FINA).
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari