GORSKI KOTAR, LIKA: Potraga za risom urodila plodom – prvi put snimljen i na jugu Velebita!

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Risa, ugroženu i strogo zaštićenu vrstu ,uživo su imali prilike vidjeti tek rijetki

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Ris, nekad istrebljen iz Hrvatske, i danas je jedna od najugroženijih divljih životinja na ovim prostorima. U šumama Like i Gorskog kotara u tijeku je akcija znanstvenika koji pokušavaju pomoći širenju njihove populacije.

Kamere Parka prirode Velebit i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu snimile su risa po prvi put i na Južnom Velebitu.

”Vrlo rijetko ga viđamo. U principu, jedina do sada saznanja koja smo imali bili su tragovi u snijegu, u blatu i tako dalje, ali ova metodologija postavljanja zamki nam je dala uvid u pravo stanje risa”, ističe glavni čuvar parka prirode Velebit Tomislav Rukavina.

Risovi žive skrovito, u predjelima visokih šuma, kamenjarima i stjenovitim područjima koje koriste za lov iz zasjede na srne, divokoze i zečeve.

Nakon izumiranja, u Hrvatsku su ponovo naseljeni risovima iz Slovačke prije 44 godine.

”Populacija je nastala od tih šest životinja, uskoro se proširila na Hrvatsku i sve do Bosne i Hercegovine, ali nažalost 45 godina nam se međusobno pare potomci tih šest životinja i zbog tog parenja u srodstvu naša populacija je ugrožena, opet joj prijeti izumiranje u bliskoj budućnosti”, upozorava Magda Sindičić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Zato se u suradnji s partnerima iz Italije, Slovenije, Slovačke i Rumunjske planira dovesti četiri nova risa iz Slovačke i Rumunjske kako bi povećali genetsku raznolikost.

Foto zamke ili kamere se postavljaju nisko na stabla kako bi mogli zabilježiti bočne strane risova u prolazu, odnosno mrlje na njihovom krznu da bi se jedinke moglo identificirati.

S obzirom na to da je radijus kretanja jednog mužjaka oko 200 kilometara četvornih, treba pronaći slobodan teritorij za nove risove. Da ih ima i na jugu, iznenadilo je i znanstvenike.

”Zapravo nismo znali do kuda je na jug rasprostranjena populacija. Evo tu, kod Svetog Roka, pa područje i kod Donjeg Lapca, gdje se nalazi. U Gorskom kotaru je on uvijek bio prisutan”, podsjeća izvanredni profesor Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Omrčić.

A dok kamere čekaju risove, usput snimaju i druge životinje pa se pred kamerom nađe divlja svinja s 13 svojih potomaka ili medvjed koji se zabavlja u potoku.
Nikolina Radić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari