BOGAT DJEČJI TJEDAN U OPATIJI I LOVRANU: Vremenska kapsula, Medenjak ‘z Opatije, „Kvizobraz“, koncert Frana Živkovića…

Ulaz je za svu djecu besplatan na svim aktivnostima Dječjeg tjedna

Na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Društva „Naša djeca“ Opatija vijećnici Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije Petra Deranja, Tara Tomić, Roko Lovrić i predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije Ivan Tancabel najavili su bogat program Dječjeg tjedna koji će se obilježiti u gradu Opatiji i općini Lovran nizom aktivnosti.

Od 3. do 9. listopada 2016. u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Opatiji i Lovranu obilježava se Dječji tjedan.

Dječji tjedan započinje u ponedjeljak 3.10. kada će se na Međunarodni dan djeteta održati Dječji javni skup u Lovranu od 9,45h na Trgu Sv. Jurja, a u 12 sati u Opatiji kod Sportske dvorane Marino Cvetković na kojima će djeca uručiti svoje poruke odraslima.

U utorak i srijedu, 4. i 5.10. održat će se radionica „Kakav ćemo svijet ostaviti djeci – vremenska kapsula“ u opatijskoj i lovranskoj školi u osmim razredima. Radionicu „Kakav ćemo svijet ostaviti djeci – vremenska kapsula“ su predstavnici Društva „Naša djeca“ Opatija (Irena Petković i Karlo Škorić) predstavili na Eurochild konferenciji Dječja prava su važna: Zašto Europa treba ulagati u djecu održanoj u Bruxellesu u srpnju 2016.

Cilj radionice je osvijestiti djecu i odrasle o utjecaju lošeg upravljanja resursima i zagađenju okoliša na zdravlje i budućnost djece. Sudionicima radionice prezentirat će se 17 ciljeva održivog razvoja. Svi materijali nastali na radionicama spremit će se u vremensku kapsulu zajedno s materijalima iz radionice u Bruxellesu koja će se ponovno otvoriti tek za 10 godina.

1

U popodnevnim satima će se u utorak i srijedu, 4. i 5.10. u DND-u Opatija održati Likovno kreativna radionica djece s roditeljima na temu Igračka i igre u sklopu projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“ kojeg Savez društava Naša djeca Hrvatske provodi s tvrtkom Beiersdorf.

U četvrtak 6.10. održat će se 6. sjednica X saziva Dječjeg gradskog vijeća na kojoj će među ostalim točkama dječji vijećnici prezentirati dječje prijedloge za proračun grada Opatije u 2017. godini.

U petak 7.10. se održava manifestacija „Medenjak ‘z Opatije 2016.“, 3. smotra pčelarstva PGŽ-a s međunarodnim sudjelovanjem u Sportskoj dvorani Marino Cvetković na kojoj će biti organizirani obilasci djece te dječji kutak s igrama i likovnim radionicama na temu pčelarstva; u sklopu Dječjeg kutka će i Društvo „Naša djeca“ Opatiji imati štand i sudjelovati u edukaciji i animaciji djece.

Također će se, u petak od 9-12 sati u Dječjem domu „Ivana Brlić Mažuranić“ u Lovranu održati sportsko-zabavna rekreacijska radionica za djecu iz doma i lokalne zajednice.

U popodnevnim satima u petak od 14,30 sati DND-ovci će se družiti s djecom iz Putujuće radionice Veprinac DND-a Opatija u PŠ Veprinac.

U subotu i nedjelju, 8. i 9.10., u organizaciji Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici održat će se zabavni, edukativni, sportski i kulturni program. U subotu od 10-14 sati će biti sajam aktivnosti za slobodno vrijeme djece i mladih „Gdje si kad kući nisi?“ na kojima će se predstaviti različiti sadržaji za djecu; od 11-11,30 sati održat će se „KVIZOBRAZ“ – kviz znanja na temu dječjih prava u suradnji s DND-om Opatija, a od 12,30-13,30 sati bit će koncert Frana Živkovića jedanaestogodišnjeg gitarskog virtuoza.

U nedjelju će se tako od 10 do 14 sati na Ljetnoj pozornici održati interaktivni cirkuski sajam s žonglerskim, kreativnim, ekvilibrističkim i akrobatskim kutkom, radionica hula hoopa i sportski sadržaji za djecu. Sportsko rekreacijski dan svojim nastupom otvorit će opatijske mažoretkinje.

Ulaz je za svu djecu besplatan na svim aktivnostima Dječjeg tjedna.

Za kraj konferencije, vijećnici Dječjeg gradskog vijeća zaželjeli su sretan put predstavnicima Koordinacijskog odbora Grad Opatija – prijatelj djece, predstavnicima Društva “Naša djeca” Opatija i vijećnicima Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije koji će u subotu. 1. listopada sudjelovati na jubilarnom, 10. po redu Susretu gradova i općina – prijatelja djece u Ogulinu. Grad Opatija pozvan je da prezentira rad Dječjeg gradskog vijeća i dječje participacije u gradu Opatiji.

Tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskih sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva Naša djeca (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.

Trajni ciljevi Dječjeg tjedna su: usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom te aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

Promoviranje Deklaracije Eurochild konferencije

Ove godine poseban naglasak u Dječjem tjednu stavit će se na predstavljanje i promoviranje Deklaracije Eurochild konferencije 2016. Koju je sastavio tim mladih ljudi u suradnji s djelatnicima Eurochild tajništva na Eurochild konferenciji pod nazivom „Dječja prava su važna: Zašto Europa treba ulagati u djecu“ održanoj u srpnju ove godine, a u čijoj izradi su sudjelovali i mladi predstavnici iz Društva „Naša djeca“ Opatija. Na konferenciji predstavljeni su i ciljevi i vizije iz Deklaracije. Deklaracija će se ujedno podijeliti sudionicima aktivnosti unutar Dječjeg tjedna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari