PREMINUO U 75. GODINI

Bolest je bila jača! Od komplikacija izazvanih virusom, preminuo Miroslav Tuđman

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Vijest o smrti priopćena je iz Ureda Predsjednika Hrvatskog sabora

Istaknuti hrvatski znanstvenik i političar, dugogodišnji saborski zastupnik prof. dr. Miroslav Tuđman preminuo je u nedjelju navečer u 75. godini.  Dr. Tuđman je preminuo u Klinici za infektivne bolesti bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, priopćeno je iz Ureda Predsjednika Hrvatskog sabora.

Tjednima na respiratoru

Prije gotovo četiri tjedna morao je zatražiti zdravstvenu pomoć u Zagrebačkoj Klinici za zarazne bolesti dr. Fran Mihaljević, zbog komplikacija izazvanih virusom, te je priključen na respirator, piše Večernji.

Javnost je saznala za njegovu borbu s covidom u petak, kada je Plenković oštro prozvao oporbu.  Njihov odlazak sa sjednice i rušenje kvoruma ocijenio je zloupotrebom Tuđmanove bolesti koji se, kako je rekao, bori za život.

Rodio se u Beogradu na obljetnicu vjenčanja roditelja

Miroslav Tuđman sin, Franje i Ankice Tuđman rodio se u Beogradu 1946. godine, točno na obljetnicu vjenčanja svojih roditelja, a ime je dobio po Miroslavu Krleži  U Beogradu je polazio i završio osnovnu školu a 1961. s obitelji seli iz Beograda u Zagreb.

Istaknut znanstvenik, čelni čovjek obavještajne zajednice

Gimnaziju je pohađao i završio u Zagrebu (1961.-1965.). Završio je Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 1970. godine, studij filozofije i sociologije, magistrirao je 1975. godine na temi Spoznajno-logistički elementi činjenice i obavijesti i doktorirao 1985. godine iz područja informacijskih znanosti Utemeljitelj je i prvi voditelj Zavoda za informacijske studije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1989.-1990.).

Bio je zamjenik predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost te utemeljitelj i ravnatelj Hrvatske izvještajne službe (HIS) u dva navrata 1993. do 1998. godine i 1999. do 2000. godine. Vodio je kolegije iz nacionalne sigurnost na Diplomatskoj akademiji, Ratnoj školi te na Obavještajnoj akademiji.

Osnovao stranku nakon 2000., kasnije prilazi HDZ-u

Još  1989. jedan je od utemeljiteljaHrvatske socijaldemokratske stranke , a politički se ponovo aktivira 2000.   . Osniva Udrugu Hrvatski istinski preporod (UHIP). Na lokalnim izborima 2001.   za Skupštinu grada Zagreba osvaja 7,6% glasova i dobiva pet gradskih zastupnika.ste godine osniva stranku pod istim nazivom Hrvatski istinski preporod (HIP), te postaje njenim predsjednikom.[3]

Na parlamentarnim izborima 2003. Miroslav Tuđman bio je nositelj liste 1. izborne jedinice, ali koalicija HIP/Hrvatski blok osvaja 1,7% glasova

Suosnivatelj je pokreta Hrvatski rast, 2010. godine, ali ga napušta i prilazi HDZ-u za izbore 2011. te biva izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru. Obnaša dužnost zastupnika i u osmom (2015.) te u devetom (2016.) sazivu Hrvatskog sabora.

‘Sabor će s ponosom i zahvalnošću nositi uspomenu na Miroslava Tuđmana’

07.03.2018., Zagreb – Sabor RH je 7 sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu zakona o strateskim investicijskim projektima Republike Hrvatske. Miroslav Tudjman.
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Gordan Jandroković uputio izraze sućuti

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je izraze sućuti obitelji Tuđman.

“Poštovana obitelji Tuđman,  duboko ožalošćen viješću o odlasku vašeg voljenog supruga, oca, djeda, sina i brata Miroslava Tuđmana, primite izraze najiskrenije sućuti uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Hrvatski sabor s ponosom i zahvalnošću nosit će uspomenu na Miroslava Tuđmana. Jedan od doajena Hrvatskoga sabora, četiri puta biran za saborskog zastupnika, svoju dužnost shvaćao je i prema njoj se odnosio veoma odgovorno, časno i profesionalno. Rasprave su mu uvijek bile studiozno pripremljene, argumentirane i elaborirane, pritom iskazujući poštovanje prema svim kolegama bez obzira na stranačku pripadnost. Kao najstariji i jedan od najiskusnijih zastupnika, mnogima je, naročito mlađim kolegicama i kolegama, bio primjer iz čijeg smo dragocjenog znanja mogli učiti. Osobito stručan poznavatelj bio je na područjima nacionalne sigurnosti, obrane, unutarnje i vanjske politike, zbog čega je vodio i saborsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. U svojem je djelovanju uvijek branio hrvatske nacionalne i državne interese i zalagao se bolji položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Iako često diskretan i samozatajan, ostao je dosljedan sebi držeći do osobnog integriteta i digniteta Hrvatskoga sabora.

Iza gospodina Tuđmana ostat će plodonosna znanstveno-nastavna, publicistička i politička karijera. Kao diplomirani filozof i sociolog i doktor informacijskih znanosti, predavao je na brojnim institucijama, od Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Mostaru, preko Ratne škole do Diplomatske i Obavještajne akademije. Autor je više od 200 znanstvenih članaka, organizator mnogih stručnih skupova i voditelj niza istraživačkih projekata.

Tijekom i nakon Domovinskog rata obnašao je odgovorne dužnosti ravnatelja Hrvatske izvještajne službe, člana Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti predsjednika Republike i zamjenika predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost, pri čemu je dao nesebičan doprinos uspostavi i izgradnji institucija moderne hrvatske države.

Osim što sam s njime dijelio saborske klupe, kroz dugogodišnju suradnju upoznao sam ga ne samo kao intelektualca i profesora, već kao dragu, toplu i ugodnu osobu.

Nažalost, saborsko zasjedanje pred Božićnu stanku pokazalo se kao naš posljednji susret. I u trenutku bolesti, nesebično je mislio na druge i zvao za pomoć stradalima u potresu. Siguran sam da će svim kolegicama i kolegama u Hrvatskome saboru nedostajati njegova smirenost, mudrost i korektnost. Ponosan sam što sam osobno bio suputnik na djeliću njegovog životnog puta i bogate karijere.

Poštovana obitelji, u ovom trenutku nenadoknadivog gubitka, moje misli i molitve su uz vas i vašeg i našeg Miru. Još jednom primite izraze sućuti i dubokog poštovanja.

Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio i za koju se borio.“

‘Dao je doprinos ostvarenju vizije svoga oca ‘

Predsjednik Vlade i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković uputio je sućut obitelji povodom smrti prof.dr. sc. Miroslava Tuđmana, u kojoj stoji:

“Poštovana obitelji Tuđman,

 s velikom sam tugom primio vijest o smrti Vašeg voljenog sina, brata, supruga i oca, istaknutog hrvatskog znanstvenika i političara, našeg dragog prijatelja i kolege Miroslava Tuđmana. 

Sin prvoga hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana i sudionik Domovinskoga rata, dao je doprinos ostvarenju vizije svoga oca – stvaranju slobodne, suverene, neovisne i demokratske Hrvatske, njezinom međunarodnom priznanju i teritorijalnoj cjelovitosti te izgradnji političkih, društvenih i znanstvenih institucija.

Napustio nas je u zreloj fazi života, obnašajući dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru u kome je predstavljao stranku koju je osnovao njegov otac, kojoj se i sam pridružio te njezinim uspjesima uvelike pridonio svojom razboritošću, mirnoćom i prirodnim autoritetom čovjeka koji je posvećen zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa. 

Snažno se zalagao za obranu prava hrvatskog naroda u BiH i čuvanje ostavštine prvog hrvatskog predsjednika. U javnosti je prepoznat i kao autor znanstvenih rasprava u kojima je na argumentiran način govorio o stvarnim uzrocima ratova u Hrvatskoj i BiH.

Sveučilišni profesor, publicist, zastupnik u Hrvatskom saboru i jedan od utemeljitelja hrvatskog obavještajnog sustava svojim je stručnim, pedantnim i marljivim političkim, društvenim i akademskim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povijesti.

U ovim tužnim i bolnim trenucima za Vašu obitelj, sve prijatelje, kolege i poznanike dragog Miroslava, molim Vas da primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja, u ime Vlade Republike Hrvatske, Hrvatske demokratske zajednice i moje osobno.”

Net.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views