Bolnice smanjuju broj kreveta zbog (ne)očekivanog problema

Photo: Ilustracija (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Zbog odlaska medicinskih sestara dolazi do poteškoća u radu bolnica

Jedinica intenzivnog liječenja Klinike za kardijalnu kirurgiju (JIL KKK), najveće hrvatske bolnice KBC-a Zagreb, privremeno je smanjila broj kreveta, a razlog leži u nedostatku medicinskih sestara. Zbog njihova odlaska, kako je potvrđeno Jutarnjem listu, povremeno dolazi do poteškoća u svakodnevnom radu koje se rješava u hodu.

“Sukladno standardima, privremeno smo smanjili broj postelja u JIL KKK. To se mora učiniti da bi se spriječio prijenos infekcija, ali i preveliko psihofizičko opterećenje djelatnika koje može rezultirati fatalnim pogreškama”, kaže ravnatelj Ante Ćorušić koji objašnjava da je na odjelu došlo do naglog nedostatka medicinskih sestara zbog bolovanja.

Trenutnu situaciju, kaže, rješava hitnim primitkom 10 medicinskih sestara, a nakon toga slijedi natječaj za prijam još sedam novih medicinskih sestara kako bi se ubuduće preveniralo sličnu situaciju.

Nepravilnosti

Problema s medicinskim sestrama ima i dječja psihijatrijska bolnica u Kukuljevićevoj, naime, stručnjaci Vijeća Europe u ožujku su u toj bolnici pronašli nepravilnosti, a među njima je bio i nedostatak kadrova, konkretno medicinskih sestara. Ravnateljica Vlatka Boričević Maršanić, nakon što su podaci pušteni u javnost, za Jutarnji list je rekla kako sestara nedostaje, ali da se unatoč raspisanim natječajima nitko ne javlja.

Da sestara kronično nedostaje, vidi se i na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, gdje su medicinske sestre i tehničari na samom vrhu najtraženijih zanimanja. Samo u ovom trenutku na stranicama HZZ-a otvoreni su natječaji kojima se traži 254 medicinskih sestara. Deficit sestara je u svim zdravstvenim ustanovama, od bolnica, domova zdravlja, domova za umirovljenike… No, ovo nije konačna brojka sestara koje nedostaju jer mnoge ustanove natječaje objavljuju na svojim web stranicama.

Apel struke

Podaci su katastrofalni i ukazuju na kompletan deficit struke koja drži čak 45 posto ukupnog zdravstva. U Hrvatskoj je oko 30.500 medicinskih sestara, a nedostaje ih od 8.000 do 12.0000 čak.

“Ta brojka varira, ovisno o tome kako se računaju podaci, no činjenica jest da je deficit golem i da je to jedno ozbiljno pitanje koje se treba hitno rješavati, i to zbog dobrobiti sestara, ali i pacijenata”, kaže Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara, a smatra da je više razloga zašto smo se našli u ovakvoj situaciji.

“Sve se pogoršalo i činjenicom da sestre sve više odlaze raditi izvan Hrvatske. Od ulaska u EU otišlo je 1.000 sestara. To su uglavnom mlade osobe koje su tek završile školovanje, a drugi problem je činjenica da ima jako puno sestara koje su u godinama za odlazak u mirovinu, a njihova mjesta nema tko popuniti”, upozorava Prašnjak.

Problem se produbilo i kada se striktno držalo zabrane zapošljavanja u sustavu zdravstva, a iako su više puta slali dopise resornom ministarstvu, odgovor nikad nisu dobili, kaže Prašnjak, koja ističe da bi se dio problema sigurno riješilo i temeljnim kolektivnim ugovorom koji je trenutačno aktualan te sljedećeg tjedna trebaju odlučiti hoće li pristati na povećanje plaće od tri posto.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari