HRVATSKI “ALCATRAZ”: 70 najopasnijih u novom odjelu psihijatrijske bolnice u Vrapču

10 dana prije otvaranja, ekipa RTL-a prva je televizijska ekipa koja je ušla u prostorije novog odjela u bolnici u Vrapču

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Iza pet metara visoke ograde – bit će smješteni oni najopasniji. Oni koji su počinili krvavi zločin, a da toga nisu bili svjesni. I upravo zato sigurnost je ovdje na najvišem nivou. A po zgradi se prolazi samo karticom

I sve je pod video nadzorom. Na ekranima će se vidjeti svaki dio zgrade, a pobjeći je nemoguće, jer svaki pacijent će imati svoju GPS narukvicu. “I ukoliko bi se pacijent udaljio nekih 500 metara od ove zgrade, odmah bi bio alarm i vidjelo bi se da pacijent odlazi”, kazao je za RTL Vlado Jukić, ravnatelj psihijatrijske bolnice Vrapče. Ovisno o stanju, svatko će ići na svoj odjel.

Soba za izolaciju za opasne pacijente

Neprobojna stakla, minimalan prostor za zrak. Ovo je primjer sobe za izolaciju u kojoj će biti smješteni posebno opasni pacijenti koje struka neće moći dovesti pod kontrolu. Ovaj odjel je inače poseban u kojem će biti akutni pacijenti. Tek nakon vještačenja u ovakvim sobama će se nalaziti, a struka će u svakom trenutku moći vidjeti što koji pacijent radi.

Sobe su od 10 do 20 kvadrata. A neki će na odjel ulaziti posebnim metodama. “Ako neki pacijent dođe, dovedu ga policijskim automobilom iz zatvorske bolnice, zatvora i tako dalje, onda taj auto može ovdje ući u ovu garažu, tako da se vani ništa ne događa, pacijenta se odmah iz vana uvodi u odjel”, kazao je Jukić.

Humaniji uvjeti

Ono što je najvažnije – uvjeti će, ovdje biti znatno humaniji od prošlog prostora.

“Ne treba im maksimum security, ja mislim da u Hrvatskoj ima možda 20, 25 osoba ljudi koji su zaista toliko opasni da im je potrebna bodljikava žica i još veća zaštita”, tvrdi Jukić.

Za sve koji dođu ovdje, opasno stanje učinila je njihova bolest. Jer neubrojiv, napominje ravnatelj – po zakonu znači nevin. “Javnost ponekad i loše sudi. Javnost zna govoriti – propni ga. A pitanje je je li ga trebalo baš propeti”, kazao je Jukić.

Bolnica se otvara za 10 dana. A prvi pacijenti trebali bi useliti nakon Nove godine.

Ivana Ivanda Rožić
Foto: RTL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari