Borba protiv koronavirusa na gospodarskom frontu: ‘Razmatra se oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa’

Idi na originalni članak

Prvi na koje će možebitna situacija utjecati su tako iz domene prijevoza, turizma i trgovine

Oglas

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović naglasio je u razgovoru za RTL Danas da plaće i mirovine nisu ugrožene zbog mogućih posljedica pandemije koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Danas smo održali sastanak sa svim ključnim osobama iz poduzetničkg života i nas ministara u domeni gospodarstva. Činjenica je da u punjenju proračuna nemamo problema, no činjenica je i da u svijetu, prije svega Italiji, dolazi do smanjenja gospodarske aktivnosti zbog koronavirusa te smo s obzirom na to odlučili vidjeti koje mjere možemo donijeti, saslušati savjet poduzetnika i vidjeti koji sektori su najugroženiji”, rekao je Aladrović.

Prvi na koje će možebitna situacija utjecati su tako iz domene prijevoza, turizma i trgovine. Ministar najavljuje da će već u petak imati konkretne mjere po resorima.

“Danas je bio prvi sastanak. Upozoreni smo i smatramo da će sigurno biti jedno od rješenja je kroz određenu redistirbuciju javnih nameta i oslobođenje od nekih poreza i doprinosa, no moramo donijeti cijeli paket mjera. Identificiramo u ovom trenutku sve sektori koji mogu biti pogođeni i gledamo koji se utjecaj može učiniti na bankarski sektor koji bi mogao imati razumijevanje za poduzetnike”, rekao je Aladrović.

Istaknuo je da se “pad gospodarske aktivnosti u ovom trenutku ne događa”.

“Država neće biti jamac za kredite”

Ipak, banke su rekle da su voljne odgoditi plaćanje kredita poduzetnicima tek ako država stane iza njih kao jamac. Takvo nešto Aladrović odbacuje.

“To je početna pozicija banaka, ali siguran sam da je i HUB-u interes da poslodavci stvaraju nova radna mjesta. Država sigurno neće jamčiti za te kredite. Na sastanku su bili i predstavnici HUB-a i HNB-a i sigurno ćemo još razgovarati po potencijalnim mjerama. Drugi smjer koji razmatramo je kroz javna davanja. Ono što je bitno, u ovom trenutku nemao razloga za paniku, ali moramo biti spremni na sve senarije. Mi kao hrvatska Vlada to jesmo”, rekao je Aladrović.

Odbacuje mogućnost neisplate ili smanjivanja plaća: “Apsolutno sve plaće iz proračuna i mirovine su sigurne. Mogućnost toga apsolutno ne postoji”.

Na pitanje o kojem konkretnom iznosu poreznog rasterećenja se govori, Aladrović je odgovorio: “U ovom kontekstu razmatramo nekoliko scenarija s obzirom na sve scenarije koji se mogu dogoditi u okviri možebitnih ekonomskih problema”.

Vijesti.hr

Exit mobile version