KORONA I TURIZAM

Božinović: ”Brojke rastu, ali s mjerama smo definitivno pogodili!”

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Od danas se u Hrvatskoj mogu izraditi nove osobne iskaznice. Radi se o 2. generaciji elektroničkih osobnih iskaznica koje ulaze u upotrebu u cijeloj EU.

Nove osobne iskaznice predstavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Nakon predstavljanja, ministar Božinović odgovarao je na pitanja novinara, pišu Vijesti.hr

Brojke rastu…

Ministar Božinović kaže kako su nam rekordne brojke gostiju te kako nije iznenađenje da nam brojke novozaraženih rastu: “Međutim, one ne rastu nekom velikom progresijom tako da mislim da smo s mjerama pogodili, pogotovo u dijelu angažmana lokalnih stožera, lokalnih vlasti na razini općina, gradova i županija. Mislim da je do sada apsolutno svima jasno da se uz sve ovo opuštanje koje ide uz ljeto se mora voditi računa da se barem one osnovne mjere koje su sračunate na neki način na ograničavanje velikih ili nekontroliranih okupljanja svedu na minimum odnosno da ih nema i ako ovako nastavimo, mislim da, a siguran sam da postoji i te kakav i želja i angažman na svim razinama vlasti, na razini svih stožera civilne zaštite u RH, svih zavoda za javno zdravstvo da možemo s optimizmom gledati prema tjednima koji dolaze.”

Na pitanje da Pfizer i Moderna dižu cijene svojih cjepiva i koliko novaca je RH potrošila na cjepivo, Božinović nije znao odgovoriti, ali je rekao kako je evidentno da će cijepljenje trajati.

Na proslovi Oluje neće biti covid potvrde već će biti pozivnice, a Božinović kaže da okvir koji je postavljen za proslavu je epidemiološki zadovoljavajuć. Kaže kako je u ovom trenutku pozvano nekih 1500 ljudi. Kaže kako se za Alku i maraton lađa još uvijek radi.

Hoćemo li ostati do kraja sezone sigurna turistička zajednica, ministar kaže kako to ovisi o nama, ali kako možemo očekivati da će na ECDC-ovoj karti Hrvatska biti u narančastoj boji.

Pijani šef policije

“Mogu reći što sam više puta rekao – policijski sustav je velik, tu ima više od 20.000 službenica i službenika. Događaju se stvari koje sigurno nisu primjerene. Međutim, ono što želim i ovom prilikom ponoviti, MUP brzo, promptno i u skladu reagira u svim tim slučajevima i donosi odluke koje pokazuju da se određen tip ponašanja koji nije u skladu sa zakonom i kodeksom neće tolerirati. Takvi će snositi sankcije,” rekao je odgovarajući na pitanje o šefu zadarske krim-policije koji je smijenjen nakon što je skrivio prometnu nesreću pod utjecajem alkohola.

Od jeseni se kreće s prvom generacijom srednje policijske srednje škole.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari