UPRAVO

(UŽIVO) Božinović objašnjava što ćete moći s novim osobnim iskaznicama: ”Već ih je zatraženo 2500!”

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Kao što smo već javljali, od danas u Hrvatskoj možete dati izraditi nove osobne iskaznice. Riječ je o 2. generaciji elektroničkih osobnih iskaznica koje ulaze u upotrebu u cijeloj EU.

Nove osobne iskaznice predstavlja ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, pišu Vijesti.hr

Uz elektronički čip koji već postoji na osobnim iskaznicama, nove “e-osobne” imat će i beskontaktni čip koji će nositi fotografiju lica i dva otiska prstiju vlasnika osobne u digitalnom formatu.

Nove osobne služit će i kao zdravstvene iskaznice, a uz pomoć besplatne aplikacije e-osobna će putem mobitela ili tableta služiti i za identifikaciju za ulazak u sustav e-građanin, ali i za potpisivanje dokumenata elektroničkim potpisom. Osim toga, unutar EU će zamijeniti i putovnice.

PRATITE UŽIVO!

 

Na početku je ministar Božinović podsjetio da danas stupa na snagu Uredba EU o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica, koja je donesena 20. lipnja 2019. godine. Od jutros je zatraženo 2500 iskaznica, kazao je.

Nova uredba ujednačava parametre osobnih i boravišnih iskaznica koje se izdaju u Hrvatsku s parametrima dokumenata koje izdaju ostale članice EU. Novim osobnim iskaznicama se povećava sigurnost tih isprava. Biometrijski podaci omogućuju da se lakše i nedvojbeno ustanovi identitet nosilaca, te se olakšava građanima sloboda kretanja jer se brže i bolje provjeravaju dokumenti na graničnim prijelazima, te se olakšava pristup digitalnim uslugama, kazao je Božinović. Integriran je u njih i matični broj osiguranika, pa će one služiti i kao zdravstvene iskaznice, rekao je.

Milijun Covid potvrda

Kazao je da su istraživanja pokazala da su tri četvrtine falsificiranih isprava koje su otkrivene na vanjskim granicama Unije bile isprave niže sigurnosne razine.

“S početkom izdavanja osobnih nove generacije ne prestaju važiti osobne iskaznice prve generacije”, istaknuo je ministar i dodao da se nove osobne izdaju na rok od pet godina. Rekao je i da je to korak prema ulasku u Schengen.

Ministar Božinović je kazao i da je do danas izdano milijun Covid potvrda. “To napominjem jer su na tom projektu radili uglavnom ovi ljudi i ove institucije kao i na projektu novih osobnih iskaznica. U ovom trenutku jedna trećina država članica neće biti spremna danas krenuti s primjenom ove uredbe za osobne iskaznice”, kazao je.

Kao što je i najavljeno, djeca neće plaćati iskaznice, ako ih vade prvi puta. “Svako prvo redovno vađenje osobne za djecu i mlade do 18 godina bit će besplatno”, rekla je Željka Josić iz Ureda za demografiju i mlade.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari