JOŠ NEMA NOVIH ODLUKA

Božinović o dočeku Nove godine: ‘Ako se nastavi ovako, ne vidim zašto se ne bi tu noć nešto omogućilo’

1.1.2020.., Rijeka - Docek nove godine na Korzu uz nastup Nine Badric i Dubioze Kolektiv Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Kazao je da su odluke i dalje na snazi koje propisuju zatvaranje ugostiteljskih objekata u ponoć

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sjednice Vlade je odgovorio na pitanje kako bi trebao izgledati doček Nove godine, s obzirom na epidemiološke mjere.

Kazao je da su odluke koje propisuju zatvaranje ugostiteljskih objekata u ponoć i dalje na snazi.

“U ovom trenutku mjere se odnose na rad do 12 sati. Mi nismo neracionalni. Međutim, danas je 10. prosinca, a dani ovdje igraju ulogu. O svemu se razmišlja i naravno nećemo čekati do pet do 12”, rekao je ministar.

“Ne bih htio reći ništa iz čega bi se moglo iščitati da je neka odluka u pitanju ili stajalište. Znate kakva su pravila ako nastavi ovaj trend sa smanjenjem. Uz neke preporuke ne vidim razloga zašto se ne bi tu noć nešto omogućilo”, dodao je Božinović.

“Nije stvar Stožera da odlučuje hoće li se virus širiti jer hoće, pogotovo u zatvorenim prostorima. Ne može ni predvidjeti u kojoj mjeri i hoće li se početi širiti varijanta omikron, a možemo vidjeti da se brže širi od delte”, objasnio je dodavši da je još puno nepoznanica oko novog soja u cijelom svijetu.

“U ovom trenutku svi razmišljaju i prate što se događa u Južnoj Africi. Njihovi stručnjaci danonoćno analiziraju posljedice omikron varijante, a o tome ovisimo svi”, dodao je.

Hrvatski ulazak u Schengen

O ulasku u Schengen navodi da je ono što je MUP prošao u evaluacijama nije prošla nijedna druga zemlja.

“Ne samo da smo prošli uvjete koji su kriteriji, mi smo i dio onih država koje su vrlo aktivne po pitanju reforme Schengena. To su prepoznale države članice pa i one koje su imale čvrsto uvjerenje da se prvo mora dogoditi reforma Schengena pa tek onda proširivanje”, rekao je Božinović.

“Siguran sam da će Hrvatska biti spremna, već je spremna, implementirati sve što je potrebno, poput informatičkih sustava, nakon što se završi paket reformi”, objasnio je i podsjetio da je Hrvatska ispunila i uvjete za putovanje u SAD bez viza.

“Hrvatska policija je pokazala sućutnost prema ljudima koji su u nevolji. Za policajca je najnormalnije da spašava ljudske živote”, komentirao je spašavanje migrantice iz rijeke kod Buja u Istri, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari