COVID POTVRDE I MJERE

Božinović o Festivalu slobode: ‘Vjerojatno su nakon njega otišli u kafiće i restorane i vidjeli da razloga za prosvjed nisu imali’

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Trenutno ne razmišljamo niti o pooštravanju niti o liberalizaciji mjera, poručio je Božinović

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se danas u Šibeniku na mogućnost uvođenja novih mjera kao i na prosvjed Festival slobode. Za njega, kaže ministar, nije bilo razloga, prenose Vijesti.hr. 

“Vjerojatno su nakon prosvjeda otišli u kafiće i restorane i vidjeli da razloga za prosvjed nisu imali. Trend je porasta broja zaraženih, ne samo u Hrvatskoj nego i u većem dijelu Europe. Neke se zemlje zatvaraju, neke koje su bolje procijepljene se odlučuju otvoriti, ali sve su uz to otvaranje poručile da će se vratiti u fazu zatvorenosti ako dođe do povećanja brojeva. Mi pratimo situaciju dnevno da izbjegnemo nagla otvaranja pa zatvaranja jer mislim da to najviše ljude frustrira. Ne predviđamo u ovom trenutku daljnje pooštravanje ni liberalizaciju mjera”, kazao je ministar koji je u Šibeniku sudjelovao na svečanom otvorenju godišnje konferencije polaznika FBI Nacionalne akademije.

Kad je riječ o noćnim klubovima, Božinović je uzeo primjer utakmica na koje dolazi više ljudi, ali tamo, kaže, postoji raspored sjedenja, personalizirane ulaznice…

“Cijelo ljeto i još uvijek je na snazi odredba da noćni klubovi na otvorenom uz covid potvrde mogu raditi. Što se tiče zatvorenih prostora koji nemaju mogućnost prirodne ventilacije, svako će nakon ovih 18-19 mjeseci reći da su glavni problem zatvoreni prostori koji nisu dovoljno prozračeni i ako ljudi ne drže distancu. Ono što je moguće vani, teško da je moguće unutra, mislim da je to svima jasno. To otvara druga pitanja, ali u Vladi na adekvatan način ragovaramo i o tome i odgovaramo na to”, rekao je Božinović i našalio se: “Propuh u ovoj krizi spašava”.

Istraga “slučaja Njonjo” 

Na pitanja o slučaju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića kojega je muškarac u telefonskom pozivu nazvao “Njonjo”, a zatim ga na razgovor pozvala policija, Božinović kaže: “Normalno je da, ukoliko štićena osoba dobije poziv s nepoznatog broja, da kaže svom osiguranju da ga je netko nazvao i počeo vrijeđati. I tu štićena osoba nema više što, zato postoje službe koje o tome vode računa”, kazao je ministar i zaključio: “Siguran sam da su svi u lancu postupili ispravno”.

Vize za SAD

Na pitanje o skorašnjem ukidanju viza za hrvatske građane koji putuju u SAD, ponovio je da su optimisti te da će se to dogoditi do kraja ove godine, pišu Vijesti.hr.

“Imali smo visoko izaslanstvo Ministarstva domovinske sigurnosti u Hrvatskoj. Bio je to posjet kao završna evaluacija svega na čemu smo radili, cijeli je niz tehničkih protokola i konkretnih razmjena podataka između sigurnosnih službi”, rekao je ministar u Šibeniku gdje je sudjelovao na svečanom otvorenju godišnje konferencije polaznika FBI Nacionalne akademije.

“To govori ovisokoj razini parnterstva, ali i da smo tehnički uspjeli odgovoriti na taj izazov. Mi funkcioniramo kao da radite s kolegama u FBI-u, DEA-u. Više puta smo rekli koji su sporazumi trebali biti implementirani. Uspjeli smo za godinu dana sklopiti sporazum sa svim zračnim kompanijama koje putuju u Hrvatsku i uspostaviti vezu razmjene putnika u zračnom prometu”, kazao je ministar.

“Kad to vidite i usporedite sa zadovoljstvom onih koji su to evaluirali… Nadamo se da će do kraja godine Hrvati putovati u Ameriku bez vize”, poručio je Božinović.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari